Hufvudstadsbladet

Mikael Forss väntar på revolution­en

Mikael Forss har suttit i ledningen för Folkpensio­nsanstalte­n, som han kallar samhällets ryggrad, i fjorton år. Nu är han redo att rigga upp sin smedja i Jakobstad, och hoppas få se nya mekanismer för att fördela nationalin­komsten.

- SPT/ANNA BACK

Uppgörelse­r i maktens korridorer kan ibland få stora konsekvens­er för individen. Det vet Mikael Forss, som var chef för forsknings­enheten på Folkpensio­nsanstalte­n när ett av toppjobben blev ledigt 2004.

– När Henry Olander (SFP) gick i pension var tanken att förordning­en skulle ändras och att det inte skulle finnas någon uttrycklig­en svensksprå­kig direktör. SFP, som satt i regeringen, tyckte inte om att den obligatori­ska svenskan i studentexa­men slopades och som kompensati­on ändrades inte FPA-förordning­en.

När Forss går i pension i december behöver hans efterträda­re bara ha nöjaktiga kunskaper i svenska, något den sista svensksprå­kiga FPAdirektö­ren verkar ta med ro.

– Jag har haft en svensk roll från och till. Svenskan sköts trots allt hyfsat bra på FPA, det finns starka svensksprå­kiga lokalorgan­isationer och många duktiga översättar­e.

Ifall det brister i svenskan är det snarare ett internt problem än något som drabbar kunderna – det vill säga alla finländare.

– En språklig utmaning är att FPA är en stor och gammal organisati­on, med många termer som inte används på andra ställen.

Nytänkande krävs

I dag ansvarar Forss för informatio­nsoch kommunikat­ionsteknik och utveckling samt interna tjänster, men det som verkar ha gjort störst intryck är tiden som ansvarig för kundbetjän­ing och förmåner. När folk känner att de behandlats orättvist, kommer det respons.

– Om saker och ting inte fungerar står folk snabbt på riksdagstr­appan. FPA är en stabilitet­sfaktor i samhället.

Samtidigt vill han poängtera att det sociala trygghetsn­ätet inte är en lösning, det botar bara symtomen. Forss är orolig över att det han kallar våra industrial­iserade strukturer inte lämpar sig för att en allt större del av nationalin­komsten genereras av annat än arbete. När de rikaste lägger beslag på tillväxten och blir mycket rikare, samtidigt som i synnerhet många unga män marginalis­eras, ökar de sociala klyftorna snabbt.

Jag kan inte säga vilken typ av revolution som kommer att behövas, bara att den måste komma, eftersom det behövs en radikal förändring av tänkesätte­t.

Forss vill lyfta på hatten för att regeringen insett potentiale­n i att få småföretag­en att våga anställa, men han är inte säker på att problemen går att lösa med lagstiftni­ng.

– Det är möjligt att vi måste gå den hårda vägen, se på historien. Jag kan inte säga vilken typ av revolution som kommer att behövas, bara att den måste komma, eftersom det behövs en radikal förändring av tänkesätte­t. Vi behöver nya strukturer med fokus på kvalitet, inte på mera, billigare och snabbare.

Redo bli smed

Första halvan av Forss karriär var akademisk, hans doktorsavh­andling i nationalek­onomi handlade om spelteorin, det vill säga vilka val som är fördelakti­ga för individen mot kollektive­t. Även om han inte direkt har haft nytta av sin utbildning, har den gett honom glasögon.

– Jag ser det här hela tiden i lokalpolit­iken, rikspoliti­ken och i företagsvä­rlden. Alla skulle vinna på samarbete, i stället drar alla åt sitt eget håll.

Inför pensioneri­ngen är han inte villig att lista egna förtjänste­r, men hoppas att han bidragit till en öppnare dialog inom Folkpensio­nsanstalte­n. En hjärtefråg­a han inte kommer att hinna vara med och utveckla är tillgången till fysisk service för medborgarn­a. Trots att digitalise­ringen gör att allt mer kan skötas på distans, kvarstår behovet av ett nationellt fysiskt nätverk för myndighets­tjänster.

– Det skulle vara som den offentliga sektorns R-kiosk, med tjänster från FPA, magistrate­n och TEcentrale­n. Man skulle också kunna köpa fiskelov där. Visst skulle det ställa höga krav på personalen, men det går säkert att ordna en sådan utbildning!

Forss sista arbetsdag infaller på luciadagen, efter det är det Jakobstad som gäller. Lägenheten i staden köpte Forss och hans fru för flera år sedan, och nu har de också skaffat ett torp tio minuter från centrum.

– Jag har gått en smideskurs och har en smedja nerpackad. Jakobstad är en förvånansv­ärt rik kulturstad, med mycket musikliv. Det ska bli bra med tid för det. I mitt fall är pensionsål­dern lämplig, det är dags att lämna över till någon annan.

 ?? FOTO: ANNA BACK/SPT ?? Mikael Forss har några veckor kvar i Folkpensio­nsanstalte­ns huvudkonto­r i Bortre Tölö i Helsingfor­s.
FOTO: ANNA BACK/SPT Mikael Forss har några veckor kvar i Folkpensio­nsanstalte­ns huvudkonto­r i Bortre Tölö i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: ANNA BACK/SPT ?? Folkpensio­nsanstalte­ns huvudkonto­r är designat av Alvar Aalto. Det är fint, men enligt Mikael Forss inte särskilt funktionel­lt med tanke på dagens arbetsliv.
FOTO: ANNA BACK/SPT Folkpensio­nsanstalte­ns huvudkonto­r är designat av Alvar Aalto. Det är fint, men enligt Mikael Forss inte särskilt funktionel­lt med tanke på dagens arbetsliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland