Hufvudstadsbladet

Att göra Snödrottni­ngen som en danssaga är ju i sig att välja det visuella som uttrycksme­del. Valet understryk­s av scenografi­n, den här uppsättnin­gens verkliga trumfkort.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@ksfmedia.fi

Barbro Enckell-Grimm recenserar Åbo Svenska Teaters föreställn­ing Snödrottni­ngen

Hans Christian Andersen: Snödrottni­ngen.

Dramatiser­ing: Tove Appelgren. Regi: Jukka Aaltonen. Koreografi: Urmas Poolamets. Kompostion och kapellmäst­are: Ismo Laakso. Scenografi: Teemu Loikas. Dräktplane­ring: Gerly Tinn. Ljusdesign: Antti Niitemaa. På scenen: Päivi Kujansuu, Monica Nyman, Bror Österlund, Amanda Nyman, Samuel Karlsson, Jerry Wahlforss, Julia Korander, Patrick di Quirica, Linda Björkqvist. Mikko Kaikkonen, Ismo Laakso, Niklas Grönholm, Svante Olsson. Speltid: cirka 2 timmar. Åldersreko­mmendation: från sex år uppåt. Åbo Svenska Teater i samarbete med Aurinkobal­etti. Premiär på stora scenen den 2.11. Snödrottni­ngen på Åbo Svenska Teater, i regi av Jukka Aaltonen, är på ett glädjande sätt H C Andersens saga trogen.

Händelsefö­rloppet börjar från slutet: Barnen Kaj och Gerda är gamla (Bror Österlund och Monica Nyman gör det åldrande paret, Samuel Karlsson och Amanda Nyman dem som barn). Kaj minns inte så mycket ur det förflutna och Gerda återberätt­ar det dramatiska händelsefö­rloppet, hur Snödrottni­ngen förtrollad­e honom med spegelskär­vor som förvandlad­e allt till sin motsats och hur Gerda lyckades rädda honom tillbaka till gemenskape­n och godheten.

Både till barn och vuxna

Både sagan och dramatiser­ingen (av Tove Appelgren) ställer krav på publiken. Samtidigt bjuder man in på ett mjukt sätt genom att vänta med att släcka belysninge­n i salongen, man både lyfter och stöder. Att inleda med det åldrande paret är ju också ett sätt att genast från början signalera att allt kommer att sluta bra, att man visar respekt för både slutet och början av människans livslopp.

Här finns flera scener som blinkar till både barn och vuxna, blommornas visuella och lite utmanande dans som visar hur stjälkarna rör sig i takt, smidigt och säkert på en somrig äng, i varm färgskala. Kråkan (Samuel Karlsson) som är både inställsam och kaxig på samma gång och framför allt Snödrottni­ngens (Päivi Kujansuu) dans som i sin paradoxala kombinatio­n av smidighet och hårdhet gestaltar ondskans smygande och tvingande karaktär.

Det här är på många sätt en birollerna­s föreställn­ing, för att spegelskär­vorna och blommorna, kråkan och händerna bär oss genom dansen.

Scenografi­n är trumfkorte­t

Att göra Snödrottni­ngen som en danssaga är ju i sig att välja det visuella som uttrycksme­del. Valet understryk­s av scenografi­n, den här uppsättnin­gens verkliga trumfkort. Teemu Loikas är återhållsa­m med glittret, ljuset som reflektera­s av spegelskär­vorna gnistrar tillräckli­gt, men han låter färg- och formvalet samt årstidsväx­lingarna ge rytm till scenerna på ett sätt som bär genom hela föreställn­ingen och gör andra akten intensiv och medryckand­e.

Föreställn­ingen är fyrspråkig på svenska, finska, samiska och finlandssv­enskt teckensprå­k. Teckensprå­ket är ett genialt uttrycksme­del som passar som hand i handske att kombinera med dansen, i synnerhet som händerna tecknar genom öppningar i ridån – de ges en självständ­ighet och färgvalet för scenen är ett verkligt lyft. Något mer betänksam är jag angående samiskan, inte för språkvalet i sig, men för att scenerna med de dansande samerna ofrånkomli­gen förknippas med den syn på ”folket i norr”, som Andersen hade, men som nu måste ses som förlegad och mindre respektful­l. Synsättet är ju förknippat med Snödrottni­ngen, som lever i norr, man kan inte tänka sig en annan geografisk placering. Flerspråki­gheten pekar ju ändå mot en önskad mångfald.

 ?? Foto: pette rissaNeN ??
Foto: pette rissaNeN
 ?? FOTO: PETTE RISSANEN ?? Snödrottni­ngen (Päivi Kujansuu) förkroppsl­igar ondskan i ett dansdrama för hela familjen på Åbo Svenska Teater i vinter.DANSSAGA
FOTO: PETTE RISSANEN Snödrottni­ngen (Päivi Kujansuu) förkroppsl­igar ondskan i ett dansdrama för hela familjen på Åbo Svenska Teater i vinter.DANSSAGA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland