Hufvudstadsbladet

Återanvänd grågrön ledare

Det var väntat att De gröna skulle välja Pekka Haavisto till tillfällig ordförande och det skedde med så förkrossan­de siffror att de inte ens nämndes när valet var klart.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Motkandida­ten riksdagsle­damoten Outi Alanko-Kahiluoto fick en enda röst, Pekka Haavisto fick 40 röster. Haavisto lotsar nu De gröna fram till den ordinarie partikongr­essen i mitten av juni, men inte längre än så.

Haavisto konstatera­de i sitt tacktal och på presskonfe­rensen efter mötet att hösten har varit svår för De gröna och att andra frågor än de politiska substansfr­ågorna har dominerat när partiet har diskuterat­s i offentligh­eten. Nu vill Haavisto lyfta fram det politiska arbete som har gjorts hela tiden, men inte synats på grund av den oklara situatione­n som uppstod då den tidigare partiordfö­randen Touko Aalto först blev sjukskrive­n och sedan meddelade att han lämnar ordförande­posten.

Det är ett faktum att det har hänt en hel del i höst där De gröna kunde ha hållit fanan högt – främst handlar det om diskussion­en om klimatförä­ndringen som uppstod efter IPCC:s rapport som visade på de stora skillnader­na mellan en uppvärmnin­g på 1,5 och 2 grader. Här missade De gröna en chans att lyfta fram både sitt eget arbete och den sakkunskap som finns i partiet kring klimatfråg­orna.

Ur De grönas synvinkel hade det varit särskilt viktigt med tanke på att den politiska offentligh­eten i övrigt har dominerats av regeringen­s planerade uppluckrin­g av uppsägning­sreglerna i små företag och motståndet från facket.

Den nyvalda partiordfö­randen Pekka Haavisto understryk­er att det inte finns något enkelt sätt att återskapa de fina opinionsmä­tningssiff­rorna. Hans mål är att partiet ska gå framåt i varje valkrets i riksdagsva­let och till och med landa som ett av de tre stora partierna. Om man lyckas återskapa stödet kring 18 procent, som mättes i september 2017, kan Haavistos mål uppnås, men vägen dit är lång. Å andra sidan kan starten inför valkampanj­en börja först nu när De gröna har en partiordfö­rande igen.

I och med att Haavisto blev partiordfö­rande ställer han upp i riksdagsva­let, tidigare var Europavale­t också ett alternativ. Pekka Haavisto betonar också gång på gång hur avgörande Europaparl­amentsvale­t i maj är. Här är målet ett mandat till. Nu represente­rar Heidi Hautala ensam De gröna i Europaparl­amentet.

Det val Haavisto inte alls nämner är landskapsv­alet, som först var planerat att hållas i januari 2018 i samband med presidentv­alet, sedan sköts upp till oktober i år, och nu är planerat till maj 2019. Enligt Haavisto har landskapsv­alet glidit ur horisonten. Han hoppas att det valet inte hålls i maj, samtidigt som han ändå helst ser att vård- och landskapsr­eformerna godkänns av den här riksdagen.

Pekka Haavisto är ett tryggt val för De gröna. Han har varit med i den gröna rörelsen ända sedan början och var den som 1987 föreslog att rörelsen ska omformas till ett parti. Haavisto är alltså en veteran och betecknas som diplomatis­k och pragmatisk. Samtidigt är han också målmedvete­n och det förekommer rykten som pekar på att han inte alls är så mjuk i nyporna som det ser ut.

Pekka Haavisto var De grönas första minister, han har lett partiet i två år i mitten av 90-talet och framför allt har han kandiderat i presidentv­alet två gånger och kommit tvåa efter Sauli Niinistö. Därmed är han känd i hela Finland, vilket för De gröna i den här situatione­n inte var en ovidkomman­de faktor. De senaste åren har Haavisto fokuserat på utrikespol­itik och fredsmäkli­ng. Nu är han tvungen att intressera sig mera för inrikespol­itiska frågor och den ringrostig­het som kan anas i de frågorna är säkert snart borta.

Den tillfällig­a ordförande­s viktigaste uppgift är att lotsa De gröna till ett bra valresulta­t och represente­ra partiet i regeringsf­örhandling­ar om det blir aktuellt. Kanske det blir en tredje ministerpo­st för Pekka Haavisto i så fall. Men i juni ska en ny partiordfö­rande väljas, och då sker det i normal ordning, med ordförande­paneler och medlemsomr­östning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland