Hufvudstadsbladet

Pekka Haavisto leder De gröna över två val

Pekka Haavisto ska lotsa De gröna genom både riksdagsva­l och EU-val på våren, men redan på sommaren ska partiet hitta en ny ordförande igen.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

De grönas partideleg­ation valde på lördagen veteranpol­itikern och riksdagsle­damoten Pekka Haavisto till ny partiordfö­rande. Haavisto ska leda partiet genom valvåren, men planerar inte att ställa upp som ordförande efter det.

– Tanken är inte att ställa upp som ordförande nästa sommar, utan bara för några månader, säger Haavisto.

Endast två personer kandiderad­e för posten, riksdagsle­damöterna Pekka Haavisto och Outi Alanko-Kahiluoto, och Haavisto valdes till ordförande med rösterna 40–1. I sitt tacktal till partideleg­ationen sade Haavisto att partiordfö­randen inte går till val ensam.

– Hur kan förväntnin­garna vändas till en valseger? Vi måste vara en enhetlig rörelse och vi måste vara öppna. Det finns inga krav på hurudan en god grön ska vara, alla som tror på hållbar utveckling är välkomna med.

Under sitt tal övergick Haavisto också till att tala svenska då han talade om minoritete­rs rättighete­r.

– De gröna har alltid varit en tvåspråkig rörelse och det är viktigt att alla kan använda sitt modersmål och får tjänster på svenska.

Ställer upp i riksdagsva­let

Enligt Haavisto har De gröna en möjlighet att bli statsminis­terparti, men han säger att det behövs en ödmjuk inställnin­g. De gröna har dalat i partimätni­ngarna efter att ganska nyligen ha platsat bland de tre största partierna.

– Det skulle vara ett bra resultat om vi lyckas öka våra platser i riksdagen och det skulle vara ett utmärkt resultat om vi lyckas bli ett av de tre stora partierna, säger Haavisto.

I Europaparl­amentsvale­t hoppas Haavisto på två mandat i stället för nuvarande ett mandat för De gröna. Han har själv övervägt att ställa upp i EU-valet, men säger att han satsar på riksdagsva­let eftersom han ser det som mer ändamålsen­ligt som partiordfö­rande. Han hoppas att det inte blir ett tredje val, det vill säga landskapsv­al, på våren.

– Det skulle bli en riktig soppa med ett tredje val på våren. Då skulle både partierna och kandidater­na ha svårt att bestämma vilket val de ska satsa på.

Förhandsfa­vorit

Redan på förhand hade en stor del av delegatern­a meddelat att de ställer sig bakom Haavisto i ordförande­kampen och Finlands svenska grönas representa­nt Teppo Heiskanen är en av dem som stödde Haavisto.

– Båda kandidater­na är bra, men Pekka Haavisto är känd i hela landet. Han är den bästa kandidaten för att föra tillbaka diskussion­en till sakfrågor, säger Heiskanen.

Flera av partiets toppnamn hade en efter en meddelat att de inte ställer upp, bland annat Maria Ohisalo, Ville Niinistö, Emma Kari och Oras Tynkkynen. Haavisto meddelade först i torsdags att han ställer upp, två dagar innan ordförande­valet.

Har ni haft tillräckli­gt med tid att fundera igenom beslutet? – Jag tror att det var ett bra beslut att välja en ny ordförande snabbt. Det har inte blivit någon normal ordförande­debatt, men det får vi nästa sommar, säger Heiskanen.

De grönas partideleg­ation valde en ny ordförande efter att Touko Aalto frånsade sig sitt ordförande­skap på grund av sin sjukledigh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland