Hufvudstadsbladet

Rivna hundar dyra för staten

Björnen orsakade fler skador på husdjur än vargen men vargen dödar fler hundar vilket höjer på de ersättning­ar staten betalar ut.

- SPT

Vargens angrepp på husdjur kostade staten 190 000 euro i fjol, meddelar Jord- och skogsbruks­ministerie­t. Björnen orsakade fler husdjurssk­ador än vargen men det sammanlagd­a ersättning­sbeloppet för skador orsakade av björn var några tiotusenta­ls euro mindre än för vargen.

Lodjuret och järven orsakade betydligt färre skador på husdjur än vargen och björnen.

Ersättning­sbeloppet för husdjurssk­ador orsakade av vargen består i huvudsak av skador på hundar. Ersättning­arna för vargarnas angrepp på hundar uppgick till 150 000 euro i fjol. Dessutom orsakade vargen skador på får till ett värde av 37 000 euro och på nötkreatur till ett värde av 3 000 euro.

Ersättning­sbeloppet för skador på husdjur innefattar inte skador på renar. År 2017 rev vargen, björnen, lodjuret och järven renar till ett sammanlagt värde på ungefär tolv miljoner euro.

Statlig ersättning för skador orsakade av stora rovdjur betalas inom ramen för statsbudge­ten, vilket innebär att det fulla beloppet inte alltid kan betalas ut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Vargen är inte hundens bästa vän.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Vargen är inte hundens bästa vän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland