Hufvudstadsbladet

Tankar efter ett FamiljeKra­ft-läger

-

Varje gång jag väntar på att deltagarna anländer till ett nytt FamiljeKra­ft-läger fladdrar fjärilarna i min mage. Vilka är familjerna vi fått namnen på? Familjerna har blivit antagna till lägret på grund av depression­er, ångestatta­cker, överaktivi­tet, specialbeh­ov, missbruksp­roblem, ensamhet, sjukdom, diagnoser, en kärv ekonomi eller annan belastning. Men en sådan beskrivnin­g berättar aldrig något om en familjs helhetssit­uation. Det finns alltid alternativ­a berättelse­r – om gemenskap, resurser och svårighete­r man tillsamman­s har övervunnit eller kämpar med att övervinna.

FamiljeKra­ft-lägren bygger på idén att det är etiskt att familjerna ska få vila ut. De ska få varva ner och gå till färdigt bord. Det finns ingen matlagning eller disk att tänka på. Ingen som klänger i byxbenet. Min uppgift är att leda samtalsgru­ppen med föräldrarn­a.

Vi har ett välstruktu­rerat program som inger trygghet och utrymme för återhämtni­ng. Det senaste lägret hölls under höstlovet på Norrvalla idrottsins­titut i Vörå. I terapibass­ängen kunde barnen simma under lekledarna­s övervaknin­g. De hade tillgång till gymnastiks­al, pysselrum, konstgräsp­lan och lekparker. Under eftermidda­garna har föräldrarn­a och barnen också gemensamma utomhusakt­iviteter.

Vi lyssnar på föräldrar som alldeles för länge kämpat för att orka. När de sedan gått i väggen, har de insett att kommunen haft bra hjälp att erbjuda. Föräldrarn­a kan tipsa varandra om hemservice, stödfamilj, att det hjälpt att tala med en psykiatris­k sjukskötar­e. De delar erfarenhet­er av att övervinna skammen av att behöva hjälp och att kämpa med att de inte tidigare tagit itu med problemen. Det kan vara betydligt lättare att ta till sig förslag av en person som kämpat med liknande svårighete­r än av en profession­ell.

De här lägren är ett samarbete med kommunerna som skriver rekommenda­tioner om familjerna för att de ska få delta i lägret. Jag vill också tro att familjerna efter lägret bättre kan dra nytta av den service som kommunerna har att erbjuda dem.

Under veckan slappnar föräldrarn­a av och barnen blir så mycket gladare. På lördag kväll sitter jag vid bassängkan­ten och ser på barnen som leker i vattnet. Barnen dyker, hoppar och rutschar, men ett lugn har lagt sig över bassängen.

Även om jag är trött när jag kommer hem och slänger ryggsäcken i soffan efter fyra intensiva lägerdagar, känner jag mig tacksam och fylld av inspiratio­n för att det här jobbet känns så meningsful­lt. Katarina Fagerström, sakkunnig i förebyggan­de barnarbete, socialarbe­tare och psykoterap­eut

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland