Hufvudstadsbladet

Kranvatten?

- ANDERS GUSTAFSSON Mariehamn

KOLLOIDALT SILVER Jag har med visst intresse tagit del av den livaktiga debatten om kolloidalt silver på HBL:s insändarsi­dor och kan bara konstatera att de som debatterar pratar förbi varandra. Det är alldeles onödigt att skrämmas med förgiftnin­gsfall. De är sällsynta. Det tyngsta argumentet är faktiskt att det inte finns några som helst belägg för att oralt intag av kolloidalt silver skul le ha några som helst positiva effekter, varken för att bota eller förebygga sjukdomar. Trots detta marknadsfö­rs produkten i diverse slutna forum och är ett lönande geschäft för somliga.

Nanopartik­lar av silver och silverjone­r har antibakter­iella egenskaper och har använts bland annat i förband, men även om ett plåster stoppar en blödning i huden så hjälper det inte att äta plåster om man har magsår. Nanopartik larnas egenskaper har även använts i klädesplag­g för att motverka odörer och där orsakat stora problem eftersom de är farliga för, bland annat, vattenleva­nde organismer. Det finns således miljöaspek­ter som gör att man vill minska all användning av silver på detta sätt. Även som vattenreni­ngsprodukt.

Då Yle gjorde en undersökni­ng av de olika varianter av kolloidalt silver som såldes i Finland fann man att många av dem inte motsvarade märkningen på flaskan. Vissa innehöll större mängder än vad som angavs, andra mindre och vissa inget alls. Det finns således ganska stor chans att de som anser sig ”botats” av kolloidalt silver i själva verket druckit kranvatten! Diskussion­en om kolloidalt silver är nu avslutad. Red.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland