Hufvudstadsbladet

Alger normal företeelse

- JAAKKO ORRMAN Helsingfor­s

ALGER Följande synpunkt synes vara förbisedd i diskussion­en om algerna i haven och i vattendrag­en.

Algerna är en normal företeelse såtillvida att de, som en del av en komplicera­d del av ett globalt kretslopp, bevarar en ekologisk jämvikt i haven och vattendrag­en. En av algernas funktioner är att avlägsna dessa näringsämn­en ur vattnet på ett eller annat sätt.

Denna del av naturens kretslopp mister, om störningar­na överskride­r en viss tröskel, sin korrektiva förmåga att återfå sin jämvikt och situatione­n urartar då kretsloppe­t förgäves anstränger sig. Den stora algplågan är bara ett av symtomen. I kretsloppe­t är algblomnin­gens funktion, åtminstone vid kusterna, att flytta näringsämn­en från vattnet upp på land med hjälp av strömninga­r och vindinverk­an. Ett gott exempel är de tusentals ton alger som under Pekingolym­piaden måste avlägsnas ur havet och från havsstränd­erna för att roddtävlin­gar över huvud taget kunde hållas.

Ett annat exempel är de stora blåstångsb­ankarna vid kusten och i yttre skärgården för inte så länge sedan (de tjänade ju skärgårdsb­orna som värdefull gödsel). Om viljan och ett ekologiskt existentie­llt tvång därtill fanns kunde dessa näringsämn­en tillvarata­s. Det vore intressant att på global nivå veta hur många miljoner ton näringsämn­en som sedimenter­as och hur många miljoner ton som årligen spolas upp på stränderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland