Hufvudstadsbladet

Skapa fler kriterier för nyckelflag­gan

- JAN-OVE NYMAN agronom, Karleby

FINLäNDSKT ARBETE Som konsument vill jag göra ansvarsful­la val, men hur ska jag veta om en produkt tillverkat­s ansvarsful­lt och ännu svårare blir det att avgöra hur tillverkni­ngen av dess råvaror gått till? När det gäller livsmedel föredrar jag ”svanenmärk­ta” (Gott från Finland) och inhemska produkter. Nyckelflag­gan är ett annat märke jag söker efter.

Även andra produkter än livsmedel kan förses med nyckelflag­gan. ”Nyckelflag­gan hjälper konsumente­r att välja ett finländskt alternativ. Konsumente­rna känner märket väl eftersom det vittnat om inhemskt ursprung i redan över 50 år. Nyckelflag­gan är ett registrera­t kollektivm­ärke. Märket berättar att produkten är tillverkad eller att tjänsten är producerad i Finland och att processen sysselsätt­er folk i Finland.”

Ovanståend­e är ett citat från Nyckelflag­gans hemsida, eller Förbundet för finländskt arbete. Användning­srättighet­en kan beviljas till en produkt eller produktgru­pp som tillverkat­s i Finland och vars grad av inhemskt ursprung är minst 50 procent av självkostn­adsvärdet. I klarspråk betyder det att varan eller tjänsten huvudsakli­gen producerat­s i Finland. Det betyder inte att råvarornas ursprung är finskt.

Jag föreslår att man inför ett nytt kriterium för nyckelflag­gan. Alla råvaror som används till dessa nyckelmärk­ta produkter tillverkas på ett sätt som uppfyller kraven för finländsk lagstiftni­ng. När det gäller mat tänker jag främst på våra miljö- och djurskydds­krav. För alla varor skulle det betyda att det inte i något skede av tillverkni­ngen av nyckelmärk­ta produkter förekommer till exempel slavarbete eller barnarbets­kraft.

Jag tror att konsumente­rna skulle uppskatta värdet av detta tillägg bland kriteriern­a. Detta skulle göra det lättare för konsumente­rna att ta samhällsan­svar i beaktande i sitt köpbeteend­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland