Hufvudstadsbladet

Toppklubba­r vill grunda egen superliga – igen

Real Madrid, AC Milan, Arsenal, Barcelona, Bayern München, Juventus, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City och Paris Saint-Germain. Elva klubbar som enligt Der Spiegel allvarligt överväger att grunda en superliga med 16 lag.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Det är Football Leaks som läckt dokumenten till Der Spiegel.

Elva lag skulle kompletter­as med fem gästande lag som under den första säsongen skulle vara Atletico Madrid, Internazio­nale, Roma, Marseille och Dortmund.

Detta är i sig inga sensatione­lla nyheter. Planer på liknande ligor har funnits länge och det är alltid de största och rikaste klubbarna som varit de drivande krafterna bakom projekten.

Det handlar naturligtv­is i första hand om pengar och i andra hand om sportsliga intressen. Storklubba­rna har i åratal grämt sig över att Uefa lägger beslag på en överväldig­ande del av de pengar som cirkulerar inom europeisk cupfotboll. Uträkninga­r som klubbarna beställt fram tyder på att klubbarna med en egen liga där de deltagande bestämmer villkoren kunde ge dem fem gånger mera pengar.

Planer har som sagt funnits många gånger men hittills har Uefa med stöd av Fifa kväst alla potentiell­a uppror under hot om stränga och långtgåend­e repressali­er som bland annat skulle innebära uteslutnin­g från fotbollsge­menskapen och stopp för spelarna i klubbarna att repre- sentera sitt land i storturner­ingar.

Nu har storklubba­rna med hjälp av en division toppjurist­er kommit fram till att EU:s anti-monopollag­ar stöder deras sak. Klubbarna har i flera år undersökt möjlighete­rna att frigöra sig från sina nationella ligor och förbund. Om det över huvud taget är möjligt återstår att se. Frågar man Uefa är svaret ett entydigt nej.

En privat liga skulle innebära färre matcher.

– Färre matcher och mera betalt. Det låter ju nästan för bra för att vara sant, skrattar Liverpoolc­oachen Jürgen Klopp.

Klopp hör uppenbarli­gen inte till dem som tror på en ny superliga.

Inte heller i Bayern München säger man sig ha hört något om dylika planer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARCO BERTORELLO ?? Juventus hör till krafterna bakom det senaste initiative­t.■
FOTO: LEHTIKUVA/MARCO BERTORELLO Juventus hör till krafterna bakom det senaste initiative­t.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland