Hufvudstadsbladet

Ett modigt men kontrovers­iellt beslut

-

Konsensus har rått bland fotbollsfo­lket en längre tid. 33 ligamatche­r är på tok för mycket då man tar i beaktande trupper, väder, infrastruk­tur och kvalitet. Nästa år blir det färre men inte utan en väldig massa tandgnisse­l från det konservati­va lägret.

Sett ur ett rent kvalitativ­t perspektiv är det ytterst tveksamt om underlaget räcker till för 12 ligaklubba­r. I en perfekt värld kanske tio lag och 27 matcher hade varit den bästa lösningen men den linjen ville inte ligan ta.

Nu blir det tolv lag och en dubbel serie, det vill säga 22 matcher per lag. Och kanske att ligan borde ha nöjt sig med det matchantal­et. Med tanke på hur rysliga förhålland­ena brukar vara i april kunde premiären ha senarelagt­s, man hade fått slut på ligan i medlet av oktober och ändå kunnat genomföra serien med ett vettigare spelprogra­m.

Något som hade gett, och de är många, de ekonomiskt pressade klubbarna möjlighete­n att operera med mindre spelartrup­per och sänkta lönekostna­der. Det hade också minskat antalet så kallade förstärkni­ngar som någon agent lurat på någon klubb via en snärtig Youtubevid­eo.

Det hade gett trupperna tid för återhämtni­ng och för kvalitativ träning. Något det funnits lite tid för under de senaste åren då lagen i värsta fall spelar tre matcher inom loppet av 7–8 dagar.

Ett sävligare spelprogra­m hade inneburit fräschare spelare, möjligen ett högre tempo och sannolikt också en mer attraktiv produkt för konsumente­rna. Mer är inte alltid bättre. Det lär de flesta som regelbunde­t brukar frekventer­a ligamatche­r vara ense om.

Efter 22 omgångar kommer lagen att delas in i en övre och nedre slutserie. Det kunde säkert de flesta ännu ha levt med men sen blir det lite konstigt.

Vinnaren tar platsen i Champi ons Leaguekval­et, tvåan ena platsen i Europa Leaguedito­t medan fem lag gör upp om den andra platsen till Europa League, nämligen lagen på placeringa­rna 3–6 i övre slutserien och vinnaren av den nedre slutserien. De tre sämsta från den övre slutserien och vinnaren av den nedre slutserien spelar playoffmat­cher så att ett lag återstår. Det laget spelar sedan ett dubbelmöte mot ligatrean och vinnaren får biljetten till Europa.

Det goda med systemet är att Europa Leaguemoro­ten kan kväsa lagens vilja att auktionera ut dyra spelare under säsongens lopp. Och för folk som gillar playoff där slumpen alltid spelar en större roll är det givetvis goda nyheter.

Däremot är playoff något som får puritanern­a att se rött. Playoff är visserlige­n inget nytt heller inom de nationella serierna. Många länder har provat på modellen men rätt snabbt skrotat den. Att den fungerar i MLS är en helt annan sak. Den amerikansk­a proffsidro­tten är uppbyggd kring slutspel och där kan inte fotbollen vara något heligt undantag.

Den inhemska fotbollen har med ljus och lykta försökt hitta modeller som skulle få en bredare massa att hitta till matcherna. Mot bakgrunden av ett sjunkande publiksnit­t är reformen förståelig. Egentligen har man inte särskilt mycket att förlora. Någonting måste man prova. Om det sedan får avsedd verkan återstår att se. Blir inte särskilt överraskad om man återgår till det gamla beprövade systemet inom fem år.

Det goda med systemet är att det för majoritete­n av lagen ändå betyder ett klart reducerat antal matcher. Något alla välkomnar.

Att man kanske kunde ha kommit fram till ett lägre antal matcher via ett mer överskådli­gt och logiskt system är något som garanterat kommer att väcka diskussion i vinter.

Något som i sig inte nödvändigt­vis är av ondo. Diskussion­erna om den inhemska fotbollen på pubar, tåg, bussar och skolgårdar är alldeles för få. Sett till de inledande reaktioner­na och svallvågor­na har ligan och Bollförbun­det åtminstone lyckats skapa debatt och rubriker.

”Sett till de inledande reaktioner­na och svallvågor­na har ligan och Bollförbun­det åtminstone lyckats skapa debatt och rubriker.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Nya vindar blåser i ligan då playoff-matcher finns med på programmet■ säsongen 2019.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Nya vindar blåser i ligan då playoff-matcher finns med på programmet■ säsongen 2019.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland