Hufvudstadsbladet

Frostenson vägrar lämna Akademien frivilligt

- TT/SARA ULLBERG

Katarina Frostenson lämnar inte Svenska Akademien frivilligt. Nu går Akademien vidare med den utredning om stadgebrot­t som man tidigare har hotat med. – Hon anser sig inte skyldig, utan vill ha en oberoende utredning, säger ständige sekreterar­en Anders Olsson.

Svenska Akademien skickade tidigare under hösten en resolution till Katarina Frostenson (bilden) där man vädjade till henne att frivilligt lämna sin stol. Resolution­en lämnades länge obesvarad av Frostenson.

Nu har hon meddelat att hon utsett ett juridiskt ombud som ska represente­ra henne i kontaktern­a med Svenska Akademien.

”Står inte och stampar”

– Det innebär att vi kan fortsätta utredninge­n om misstankar­na om stadgebrot­t. Det är väldigt skönt att vi har kommit in i en annan fas. Vi står inte och stampar på samma fläck, säger Anders Olsson och fortsätter:

– Vi får ta om vårens process igen, men på ett sätt som gör det möjligt för henne att få en mer rättvis behandling.

Katarina Frostenson är gift med Jean-Claude Arnault, även känd som Kulturprof­ilen, som den 1 oktober dömdes till två års fängelse för våldtäkt i Stockholms tingsrätt. Fallet med kulturprof­ilen blev början till krisen i Svenska Akademien – i november förra året vittnade 18 kvinnor i en artikel i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasseri­er och övergrepp av kulturprof­ilen.

Tros ha läckt uppgifter

När avslöjande­t gjordes tillsatte Akademien en advokatutr­edning om kulturprof­ilens kopplingar till ledamötern­a. I den ska det bland annat ha framkommit uppgifter om att Frostenson på förhand skulle ha läckt uppgifter om vem som skulle få Nobelprise­t i litteratur.

Hade ni inte hoppats att hon skulle gå självmant? – Det är klart att det hade gått snabbare om hon hade gjort det. Då hade vi kommit vidare, men det är bra att hon bestämmer sig för hur hon vill ha det, det gör det också lättare för oss så att vi får ett tempo i utveckling­en.

Tror du att det finns någon möjlighet att hon skulle kunna stanna kvar i Akademien? – Jag kan inte alls bedöma det. Det beror helt och hållet på hur hennes ombud ser på utredninge­n och hur vi möter de svårighete­r som kommer upp under den här processen. Det kan komma upp nya frågor om vittnen, vittnesmål och allt möjligt som vi inte har klart för oss i dagsläget, svarar Anders Olsson.

– Men det viktiga är att Katarina själv får komma till tals, det har hon inte gjort tidigare. Det var den stora bristen i våras, att hon inte ville vara med i den utredninge­n.

Anders Olsson vet inte exakt hur lång tid utredninge­n kan ta, men gör bedömninge­n att det kan röra sig om ett par månader. Katarina Frostenson har inte hört av sig personlige­n till Svenska Akademien utan meddelar sig via sitt juridiska ombud.

 ??  ??
 ?? FOTO: TT/VILHELM STOKSTAD ??
FOTO: TT/VILHELM STOKSTAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland