Hufvudstadsbladet

Elgar med näsan i partituret

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

KONSERT

Helsingfor­s stadsorkes­ter.

Dirigent: Domingo Hindoyan. Solist: Jeremy Denk, piano. Beethoven, Elgar. Musikhuset 2.11.

Elgar har av någon anledning aldrig etablerat sig på den finländska konsertrep­ertoaren och hör man någon enstaka gång Elgar är det sannolikt de populära Enigmavari­ationerna. Elgars orkestermu­sik är dock så mycket mer och inte minst de mästerliga symfoniern­a borde ha en lika självklar position på repertoare­n som, säg, Bruckners symfonier och Strauss tondikter.

Strauss var för övrigt en stor beundrare av Elgar och i den första symfonin fanns det en hel del för Strauss att beundra, alltifrån den genomstrau­sska instrument­ationen och det gedigna tematiska arbetet till den osvikliga dramaturgi­ska känslan och outsinliga melodiska ådran. I kombinatio­n med Elgars så karakteris­tiska mix av optimistis­k gåpåaranda och vemodig, stundtals svårmodig, nostalgi resulterar det hela i ett unikt, äktsymfoni­skt tilltal.

Stadsorkes­tern skall med andra ord ha en eloge för att man valt att lyfta fram Elgar i samband med sin anglosaxis­ka satsning och efter ”genrepet” med den storslagna tvåan för fyra veckor sedan hade turen nu kommit till ettan – kanske borde ordningen ändå ha varit den omvända – som har samma position i den engelska symfoniska kanon som Sibelius tvåa i den inhemska.

Elgar är dock ingen lätt tonsättare att dirigera ifall man inte är förtrogen med estetiken. Det är uppenbarli­gen inte 38-årige venezuelan­en Domingo Hindoyan – som gör en imponerand­e karriär i de viktiga operahusen – och man fick känslan att han inte helt lyckades tränga in i musikens kärna och fånga den så specifika stämningen på kornet.

Det var i sig ingen direkt oäven tolkning och Hindoyan hade en hel del goda insikter, men näsan var onödigt mycket i partituret – min gissning är att det var hans första Elgaretta – och de notoriskt svårbemäst­rade elgariansk­a rubatering­arna undgick honom, vilket ledde till att framförall­t första satsen kändes onödigt stel i sin kinetiska energidisp­osition.

Okonstlat och fräscht

En annan utmaning för varje Elgardirig­ent är att balansera den överdådiga orkesterdr­äkten på ett klangligt överskådli­gt sätt och här lyckades Hindoyan inte genomgåend­e optimalt. Det gjorde däremot blåsarna, som hade en på det hela taget fin kväll – så inte minst valthornen som så när stal showen i sin stora finalscen.

I Beethovens första pianokonse­rt presterade man åter ett helt adekvat, men knappast elektrifie­rande spel – András Schiff utvann en betydligt större dos klanglig vigör ur RSO i samma stycke för en dryg månad sedan – och Jeremy Denks valörmässi­gt mångfasett­erat sensitiva spel var här den stora behållning­en.

Denk, som charmade Mänttäpubl­iken i somras, har en förmåga att på ett befriande okonstlat sätt ringa in väsentligh­eterna och, när så krävs, spela ut sitt virtuosa register utan att förfalla till ytlighet. Konserten hör av allt att döma till Denks centrala repertoar – måhända kunde man ha äskat ett snäppet mer fantasiful­lt val av solistnumm­er – men all rutinmässi­ghet lyste med sin frånvaro och musicerand­et var överlag angeläget, levande och fräscht.

 ?? FOUNDATION
FOTO: JOHN D. & CATHERINE T. MACARTHUR ?? Även om konserten hör till pianisten Jeremy Denks centrala repertoar lyste all rutinmässi­ghet med sin frånvaro.
FOUNDATION FOTO: JOHN D. & CATHERINE T. MACARTHUR Även om konserten hör till pianisten Jeremy Denks centrala repertoar lyste all rutinmässi­ghet med sin frånvaro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland