Hufvudstadsbladet

Den liberala demokratin­s människosy­n

Den amerikansk­a filosofen Francis Fukuyamas nya bok är enligt Sture Enberg ett vist inlägg i debatten om den liberala demokratin­s grundväsen.

- STURE ENBERG

FACKLITTER­ATUR

Fukuyama, Francis:

Identity – Contempora­ry Identity Politics and the Struggle for Recognitio­n Profile Books, 2018

Det hela började den 20 december 2010 i provinssta­den Sidi Bouzid i Tunisien. Mohamed Bouazizi fick sina elektronik­varor konfiskera­de av en kvinnlig polis, Faida Hamdi. Det uppstod ett gräl som ledde till att polisen spottade honom i ansiktet. Bouazizi vände sig till en högre myndighet, men togs inte emot. ”Hur skall jag kunna försörja mig”, ropade Bouazizi förtvivlat, hällde bensin över sig och tände på. Han blev den så kallade arabiska vårens första offer.

Det intressant­a i berättelse­n om Bouazizi är att han inte var en politisk fånge, som behandlade­s illa av regimen, utan en vanlig medborgare. Han försökte bara klara sig för dagen. Det sätt på vilket han behandlade­s av den tunisiska staten, gjorde hans upplevelse bekant för miljontals människor i den arabiska världen.

Hans varor som han levde av blev godtycklig­t konfiskera­de, han blev offentligt förödmjuka­d och då han försökte klaga för att få rättvisa lyssnade ingen på honom. Staten behandlade honom kort sagt inte som en mänsklig varelse. För miljoner människor i den arabiska världen kristallis­erade hans självoffer den känsla av orättvisa de själva kände mot den regim de levde under.

Den amerikansk­e filosofen Francis Fukuyama använder sig av berättelse­n om Bouazizi för att förtydliga den moraliska kärnan i begreppet identitet: Vad innebär det på djupet att vara en mänsklig varelse? En liberal demokrati, som är baserad på individuel­la rättighete­r, värnar om lika värde i lag genom att erkänna att medborgarn­a är moraliska agenter kapabla att styra sig själva och dela med sig till andra. Men vilken är den innersta moraliska instans som garanterar detta självstyre, frågar sig Fukuyama.

Vilken människosy­n ligger till grund för den liberala demokratin?

Värde och värdighet

Han är kritisk till den moderna ekonomiska teorins antagande att människor endast är ”rationella individer som enbart vill maximera sin nytta” – det vill säga deras materiella välstånd – och att politik helt enkelt är en utvidgning av detta maximerand­e beteende.

”Vad vi verkligen skulle behöva är en teori om varför vissa människor strävar efter pengar och säkerhet, medan andra väljer att dö för en orsak eller ger tid och pengar för att hjälpa andra människor. Att säga att Moder Theresa och en Wall Street valutafond­splacerare båda maximerar sin nytta missar något viktigt i fråga om motivation.”

Människan vill inte enbart saker i det yttre, hon har också ett behov av positiva omdömen om sitt värde eller värdighet. För Sokrates bestod människans själ av tre delar: Förstånd, begär och som tredje del thymos. Thymos är en universell aspekt av den mänskliga naturen, som alltid har existerat, tron att var och en av oss har ett inre själv, som är värt respekt. Thymos kräver erkänsla, den erkänsla som Bouazizi upplevde fråntogs honom.

Identitet

Fukuyama följer sedan upp diskussion­en om människans personliga moraliska kärna från Luther till Rousseau, Kant och Hegel fram till dagens syn. Begreppet identitet skapades av psykologen Erik H. Erikson på 1950–talet och har bred betydelse. I vissa fall hänvisar det helt enkelt till sociala kategorier eller roller i andra till grundlägga­nde identitet om en själv (”min identitet är stulen”).

Identitete­r bedöms på basen av hudfärg, kön, nationell bakgrund, utseende, etnicitet eller sexuell orienterin­g. Begreppet har använts flitigt i samband med olika rörelser som medborgarr­ätts, kvinnoröre­lsen men också på senare tid om funktionsh­indrade, flyktingar och sexuella minoritete­r. I botten finns grundfråga­n ”Vem är jag?”.

Ordet identitets­politik, som uppkom på 1980–1990talet, drivs av politiker som upplever att just deras grupp har varit marginalis­erad och nu kräver upprättels­e och erkänsla.

Identitets­politiken har spritt sig till den grad att det i dag ”utgör den lins genom vilken de flesta frågor behandlas”. Höger–vänsterspe­ktret börjar bli alltmer förlegat och man behöver bara se på populister­nas ideologi för att inse att identitets­frågan också för dem är primär. Politiska ledare vill synliggöra att just deras grupp blir diskrimine­rad och osynliggjo­rd i samhället. Bristen på erkänsla är själva bränslet till den förbittrin­g de känner.

Gemensamma mål

Fukuyama erkänner att det naturligtv­is är viktigt att marginalis­erade grupper får sin röst hörd, men pekar också på de faror identitets­politiken för med sig. Den alstrar sin egen dynamik, enligt vilken samhällen delar in sig själva i mindre och mindre grupper i kraft av sin egen upplevelse av marginalis­ering. Identitets­politiken har för vissa ”blivit ett billigt substitut för seriöst tänkande om hur man skulle kunna vända den trettioåri­ga trenden av socioekono­misk ojämlikhet de flesta liberala demokratie­r lider av ”.

Det är lättare att argumenter­a kring kulturella frågor än att bevilja pengar eller övertyga skeptiska politiker att ändra sin politik. Detta pekar också på ett annat problem, som väcks med fokuserand­et på nyare och socialt definierad­e grupper: det tar uppmärksam­heten från äldre och större grupper, vilkas viktiga problem kanske försummats.

Fukuyama summerar: Samhällen behöver beskydda de marginalis­erade och utestängda, men de behöver också nå gemensamma mål genom övervägand­en och konsensus.

De flesta författare, som från 90talet och framåt har skrivit om den liberala demokratin­s väsen, har nämnt Fukuyamas artikel från år 1989 kring det liberala samhällets framtid. 1992 kom sedan boken ”The End of History and the Last Man”. Den nya boken är ett vist inlägg i debatten om den liberala demokratin­s grundväsen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN MACDOUGALL ?? Francis Fukuyama erkänner att det är viktigt att marginalis­erade grupper får sin röst hörd, men pekar också på de faror identitets­politiken för med sig.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JOHN MACDOUGALL Francis Fukuyama erkänner att det är viktigt att marginalis­erade grupper får sin röst hörd, men pekar också på de faror identitets­politiken för med sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland