Hufvudstadsbladet

”Var snäll! Man tjänar inget på att trycka ner andra”

Andrea Degerlund från Karis vill gärna jobba för jämlikhet och betonar att alla förtjänar att bli respektera­de för den de är. Hon blir glad när andra människor är glada.

- Vilka är dina förebilder? Vad ger dig mest glädje? Vilket är ditt bästa luciaminne? Var finns ditt smultronst­älle? PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet? – Jag har velat ställa upp i valet sedan jag var liten, men visst blev jag chockad när jag fick ett mejl där det framgick att min vän Linus Mäkelä hade nominerat mig. Jag fick läsa hans motivering­ar och blev alldeles rörd, texten var så fint skriven.

– Mina föräldrar! Vi är samtidigt både väldigt lika och på andra punkter tycker vi helt olika, så det har uppstått en del svåra situatione­r genom åren. Men de har alltid satt oss barn först och förklarat varför de gjort vissa val och det ser jag upp till.

– Jag blir glad av att se andra människor glada. Musik är en annan källa till glädje, när orden inte räcker till finns det alltid en sång som förmedlar det jag vill säga. När jag blir frustrerad brukar jag sjunga, det hjälper.

– Lucia har alltid varit en stor tradition i vår familj, vi bänkar oss i soffan på luciadagen och tittar på tv-sändningen från Domkyrkan. Som barn brukade jag lussa med syskon och kusiner för våra släktingar. Jag var tärna i Karis lucia 2015 och det var fint att få uppträda, speciellt på Mjölbolsta där de äldre lyste upp av vårt besök och vid flyktingfö­rläggninge­n där barnen aldrig tidigare hade sett en lucia, men de dansade och försökte sjunga med i sångerna.

Hur tar du hand om dig själv? – Jag tar tid för mig själv och lyssnar på musik. Mina vänner är också ett stort stöd, de finns där och jag kan alltid prata med dem.

Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra? – Det finns så mycket hat och rädsla i världen. Lucia kan kanske sprida ljus i mindre cirklar, på ett lokalt plan, och jobba mot mobbning och familjevål­d. Vilken julsång betyder mest för dig? – Stilla Natt är en av favoritern­a, den har en magisk känsla. Jag gillar att lyssna på olika versioner av sången.

Vad ska lucia absolut inte göra? – Lucia ska inte tänka på sig själv. Den som blir vald ska inte vara en stereotypi­sk lucia, utan hon får gärna göra individuel­la saker och stå för sina åsikter.

Vad gör du om tio år? – Jag har studerat klart då, antagligen något inom ekonomi. Jag skulle vilja bli fastighets­mäklare. Jag bor inte i Finland, utan jag vill utforska världen, kanske någonstans i Asien. Jag vill uppleva alla slags kulturer.

Ditt vardagstip­s för att förbättra världen? – Var snäll och god! Man tjänar inget på att trycka ner andra. Stressa inte, utan ta dig tid. Låt inte andra säga hur du ska leva ditt liv.

– På scenen! Jag älskar att stå på scenen och uttrycka mig på olika sätt, antingen genom musik eller teater.

Luciajuryn satte stort fokus på kandidater­nas sociala engagemang – vad gör du? – Jag är med i scouterna och deltar aktivt i olika insamlinga­r och evenemang som ordnas på skolan. Senast deltog jag i Raseborgs Pride i september, det är viktigt att sprida budskapet att alla är jämlika och att alla ska respektera­s för den de är.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Andrea Degerlund skulle gärna träffa någon som har upplevt första världskrig­et, för att det var det första riktigt stora kriget. – Jag skulle fråga vad som var mest skrämmande. Det kanske inte var kriget i sig, utan det som händer efter det.
FOTO: CATA PORTIN Andrea Degerlund skulle gärna träffa någon som har upplevt första världskrig­et, för att det var det första riktigt stora kriget. – Jag skulle fråga vad som var mest skrämmande. Det kanske inte var kriget i sig, utan det som händer efter det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland