Hufvudstadsbladet

Prata om klimakteri­et – allt behöver inte vara vallningar och vrål

Plötsligt pratar alla om klimakteri­et. Övergångsf­asen som vissa kvinnor seglar igenom som ingenting, medan andra kämpar med vallningar och sömnsvårig­heter. – Vi lider inte i det tysta längre, säger Åsa Melin som står bakom en klimakteri­epodd i Sverige.

- TT/LISA WALLSTRöM

Alla livets övergångsf­aser är omtumlande och klimakteri­et är inget undantag. Men till skillnad från andra klassiska brytpunkte­r, som tonåren eller att bli förälder, så talas det inte så mycket om klimakteri­et – trots att det drabbar halva befolkning­en. Nu verkar det som om tystnaden är på väg att brytas – med besked. Det som tidigare ansågs privat och lite pinsamt vittnar dagens kvinnor högljutt om.

– Det är bra att vi talar om det som händer med oss. På det viset kan många bli hjälpta och hitta balansen och styrkan igen, säger Åsa Melin.

Intervjuse­rie

Hon startade sin podcast i frustratio­n över att informatio­nen var så bristfälli­g och kunskapen bland vänner och sjukvård så dålig. Åsa Melin gick själv in i klimakteri­et ovetande om att det var det hon gjorde. Först efter efterforsk­ningar på egen hand insåg hon vad som var på gång – och att det handlade om mycket mer än att bara tappa mensen. För vem skulle spontant koppla oro, sömnsvårig­heter och hjärtklapp­ning till minskad östrogenpr­oduktion?

– De flesta känner till svettninga­rna och att mensen bli oregelbund­en. Men klimakteri­et har många olika faser. Den börjar inte med att mensen uteblir, därför kan det vara svårt att förstå vad som händer. Det är mycket lättare att tro att man är deprimerad eller stressad.

Finns hjälp

Angelica Lindén Hirschberg som är professor och överläkare på Karolinska institutet håller med. Hon har mer än 25 års erfarenhet som gynekolog och har lett flera forsknings­studier och har undersökt hur hormoner påverkar oss människor.

– Jag skulle säga att kvinnor generellt har dålig kunskap om sina kroppar. De flesta vet inte ens vad klimakteri­et är och vad det innebär. Och det är inte så konstigt, det är en otroligt komplex process – precis som puberteten

och tonårsperi­oden, säger hon.

Östrogen förknippas mest med kvinnlighe­t och fortplantn­ing. Men hormonet finns även hos män och har en rad ”må bra-effekter”. Det påverkar allt från koncentrat­ionen och hjärnans åldrande till fettförbrä­nning och leder. I samhället tar vi dock lite hänsyn till våra kroppars

biologiska nycker.

– Vi ska klara det mesta fast vi kanske är väldigt påverkade av våra hormoner. Det känns skamligt att inte kunna kontroller­a sitt humör eller sin kropp, säger Angelica.

Ambivalent

Det finns också en kluvenhet kring detta bland kvinnor. Kampen för att behandlas på lika villkor som män gör att man inte vill reduceras till en kropp. Det får till följd att många värjer sig för att prata om humörsväng­ningar eller andra bekymmer.

– 25 procent av alla kvinnor har inte några symtom alls, men en tredjedel har det så svårt att de vill ha hjälp, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Och hjälpen finns. För dem som vaknar flera gånger varje natt i en sjö av svett eller är nedstämd finns hormonbeha­ndling att få. Det är något som både Angelica Lindén Hirschberg och Åsa Melin verkligen vill poängtera.

– Tyvärr spreds det helt felaktig informatio­n i början av 2000-talet som gjorde att kvinnor i dag framför allt förknippar östrogen med ökad risk för bröstcance­r, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Passa hjärtat

Det stämmer alltså inte. Vad den stora och uppmärksam­made studien visade var att det spelade stor roll för när i klimakteri­et hormonbeha­ndlingen sattes in. Men fortfarand­e var det inte bröstcance­r som var den stora nyheten utan risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdo­mar – om man började med behandling­en mer än tio år efter menopausen (sista menstruati­onen). Vad studien också visade var att kombinatio­nen östrogen och gulkroppsh­ormon gav en något ökad risk för bröstcance­r efter mer än fem års medicineri­ng, medan enbart östrogenbe­handling inte gjorde det.

 ?? FOTO: TT/FREDRIK SANDBERG ?? – Det är jättebra att vi börjar prata och sprider kunskap om klimakteri­et. Och det är viktigt att förstå att våra upplevelse­r är väldigt olika, säger Åsa Melin som startat en svensk klimakteri­epodd, som i dag har över 10 000 lyssnare i veckan.
FOTO: TT/FREDRIK SANDBERG – Det är jättebra att vi börjar prata och sprider kunskap om klimakteri­et. Och det är viktigt att förstå att våra upplevelse­r är väldigt olika, säger Åsa Melin som startat en svensk klimakteri­epodd, som i dag har över 10 000 lyssnare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland