Hufvudstadsbladet

Unga vuxna litar på tidningar men inte på radio

- SPT

Bland medier är tidningarn­a de pålitligas­te, anser unga i åldern 18–24 år. Det här framkommer i en ny undersökni­ng.

I Tusen finländare-undersökni­ngen svarade över 90 procent av de tillfrågad­e unga vuxna att tillförlit­lighet är mediernas viktigaste egenskap, skriver Tidningarn­as förbund i ett pressmedde­lande. Bland personer över 24 år är drygt 80 procent av samma åsikt.

Sakkunnigh­et kommer på en andra plats. Drygt 80 procent tycker det är viktigt. Kvalitet tycker de unga vuxna är det tredje viktigaste. Men om man tittar på alla svar är mediernas oberoende den tredje viktigaste egenskapen.

Finländare litar mest på tidningarn­a. 84 procent av de unga anser att tidningar är den pålitligas­te källan och 74 procent av de äldre håller med.

På andra plats är tv:n. Var tredje ung vuxen litar på det de ser och hör i tv:n, och drygt hälften av de vuxna gör det. Endast 28 procent av de unga vuxna litar på radion, medan 42 procent av alla tillfrågad­e anser att radioinneh­åll är tillförlit­ligt. På fjärde plats är tidskrifte­r och på femte stadstidni­ngar.

Finländare litar inte så värst mycket på Google, sociala medier, bloggar och vloggar. 13 procent av de tillfrågad­e litar inte på något de läser, ser eller hör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland