Hufvudstadsbladet

Isolerade med mördare

-

■ Det drar ihop sig till total isolering från omvärlden i den tiodelade isländska kriminalse­rien Ofaerd från 2015 som nu sänds i repris. Allt medan snön yr och en mördare går lös.

Handlingen utspelar sig i Seydisfjör­dur på nordvästra Island, en ort omgiven av höga bergsvägga­r, och den slingriga väg som leder till byn saknar vinterunde­rhåll. Vintertid kan byn därför vara isolerad i veckor, men orten är också den enda på Island som har en bil- och passagerar­färja till Danmark via Färöarna.

Så sker också i serien: en snöstorm drar in och isolerar den lilla staden. Och färjan som anlöpt hamnen får avreseförb­ud efter att några fiskare dragit upp en lemlästad kropp ur vattnet. Det finns skäl att misstänka att mördaren befinner sig ombord.

Lögreglan, den isländska polisen som har tre konstaplar på orten, får plötsligt annat att göra än att skriva ut parkerings­böter. Seriens huvudperso­n är polischefe­n Andri (Olafur Darri Olafsson), en butter och skäggig medelålder­s man som har svårt att komma över sin exfru, men som trots att mordutredn­ingar inte hör till hans vardag förmår dra avancerade slutsatser om vad kroppen varit med om.

Ofaerd är med sin budget på sex och en halv miljoner euro den dyraste tv-serie som producerat­s på Island, och den ståtar med kända namn inom isländsk film och tv. Seriens skapare är skådespela­ren och regissören Baltasar Kormakur (101 Reykjavík) som också regisserat första och sista avsnittet. Den hör till de internatio­nellt mest framgångsr­ika isländska serierna någonsin, och belönades även med det isländska film- och tv-priset Eddan.

Yle Fem repriserar två avsnitt på måndagar. Yle Fem 22.00

MALIN SLOTTE

malin.slotte@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: RUV RIKISUTVAR­PID ?? Olafur Darri Olafsson i rollen som polischefe­n Andri.■
FOTO: RUV RIKISUTVAR­PID Olafur Darri Olafsson i rollen som polischefe­n Andri.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland