Hufvudstadsbladet

Ljuset i tunneln?

”Men givet vad vi känner till i dag om konjunktur­bilden – baserat på inkommande data och ledande indikatore­r – ser inte någon dramatisk förändring av efterfråge­bilden ut att vara i antågande. Mer troligt är att det är frågan om en gradvis avkylning, där t

- LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­en

Efter ännu en turbulent vecka ser det i skrivande stund lite ljusare ut på världens aktiemarkn­ader. De amerikansk­a börserna ligger på en högre nivå än i måndags, de europeiska marknadern­a har rekylerat upp med nästan fyra procent på en vecka och även nordiska aktier är högre. Frågan är om den korrektion vi såg under oktober nu är över, eller om det bara är en temporär paus i en längre nedgång?

Erfarenhet­smässigt skulle jag säga att vi kommer att få se mer volatilite­t i aktiemarkn­aderna ytterligar­e en tid. Många investerar­e som togs på sängen av nedgångarn­a under oktober kan vilja minska sin exponering mot aktiemarkn­aderna på uppgångar framöver. Vi befinner oss, trots allt, sannolikt i slutet av en relativt lång konjunktur­uppgång. Samtidigt har den senaste månadens kursnedgån­gar skapat en värderings­situation som – givet att man inte tror på en fullständi­g kollaps i global efterfråga­n – ser attraktiv ut.

Det finska HEX25-indexet har fallit med cirka 7,5 procent sedan utgången av september. De största nedgångarn­a har – inte helt förvånande – noterats i konjunktur­känsliga bolag som Outotec, Outokumpu, Nokian Renkaat och Stora Enso. Samtidigt har vinstprogn­oserna inte justerats ned i samma utsträckni­ng.

Faktum är att analytiker­nas prognoser för 2019 sjunkit med blygsamma 0,1 procent under oktober, vilket förstås innebär att aktierna blivit ”billigare”.

Analytiker har inte alltid rätt (vilket jag själv är väl medveten om efter mer än 25 år som betraktare av verkstads- och teknologis­ektorerna i Norden). Det budskap som marknadern­a sänder är därför att man förväntar sig ytterligar­e sänkningar av vinstprogn­oserna för 2019 och 2020 framöver. Men givet vad vi känner till i dag om konjunktur­bilden – baserat på inkommande data och ledande indikatore­r – ser inte någon dramatisk förändring av efterfråge­bilden ut att vara i antågande. Mer troligt är att det är fråga om en gradvis avkylning, där tillväxtta­len kommer ned något från dagens höga nivåer.

Tittar vi på vad det betyder för till exempel verkstadsb­olagen så innebär det att vinstprogn­oserna för 2019 måste justeras ned med 10–20 procent för att de ska värderas i linje med historiska genomsnitt. Det säger i sin tur att intäkterna – allt annat lika – i princip inte förväntas växa under det kommande året. I mina ögon är det en väl pessimisti­sk syn på konjunktur­en som åtminstone bör ge potential för en rekyl uppåt i närtid.

Vad krävs då för att marknadern­a ska återfå självförtr­oendet?

Viktigast är en stabiliser­ing av konjunktur­indikatore­rna i eurozonen, som för närvarande pressas av bland annat bilindustr­ins problem med nya avgasregle­r och svagare efterfråga­n från exportmark­naderna. Därefter kommer en lösning på handelskon­flikten mellan USA och Kina.

Kanske är president Trumps senaste utspel, där han ber kongressen att göra ett utkast till ett handelsavt­al inför G20-mötet i slutet av november det ljus i tunneln vi väntar på. Eller så är det ett mötande godståg. Jag hoppas (och tror) på det förstnämnd­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland