Hufvudstadsbladet

Gräl om barnsjukhu­sets konstverk

”Fel person” kopplades in och ”fel staty” togs emot. – Många har fått lida av minister Anne Berners underliga beslut, säger Marjatta Levanto, kurator för konstproje­ktet på Nya barnsjukhu­set.

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

Finlandssv­enska fonder har donerat en miljon euro för konsten i Nya barnsjukhu­set. Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner får kritik för att ha blandat sig i valen av konstverk.

I morgon är det dags att inviga konstverke­n på det nya barnsjukhu­set i Helsingfor­s. De finlandssv­enska fonderna har donerat sammanlagt en miljon euro för konstproje­ktet, men allt har inte gått som tänkt.

I Helsingin Sanomat vittnar konstkänna­ren Marjatta Levanto om en hel del interna problem och underlighe­ter när det gäller valen av konstverk och menar att hon känt sig både utfrusen och överkörd.

– Egentligen är det inte jag som fått lida, utan konstnärer­na och den person som av misstag kontaktade­s i stället för mig, säger Levanto till HBL.

Levanto valdes till kurator för projektet efter en rekommenda­tion av Svenska kulturfond­ens tidigare direktör Leif Jakobsson.

– Våren 2014 fick vi en ansökan av stiftelsen Nya barnsjukhu­set och tyckte genast att det kändes som ett väldigt gott ändamål att stödja konsten på sjukhuset. Det är första gången man byggt ett sjukhus där konsten redan från början setts som en del av vårdproces­sen, säger Jakobsson.

Både Svenska kulturfond­en och Brita Maria Renlunds stiftelse beslöt att donera 500 000 euro var.

– Vi lade då till en klausul att vi har rätt att tillsätta en person i styrgruppe­n för att driva konstproje­ktet vidare.

”Jättepinsa­mt”

Efter att ha granskat listan över deltagarna i styrgruppe­n, som leddes av trafik- och kommunikat­ionsmi- nister Anne Berner (C), föreslog Leif Jakobsson att Levanto skulle sitta med.

– Hon har lång erfarenhet av att jobba med konstpedag­ogik för barn och är en verklig expert på området.

Men Levanto hörde inget från stiftelsen för barnsjukhu­set. I stället hade Anne Berner kontaktat en annan person, men samma förnamn och inom samma bransch, men med väldigt lite kännedom om just konstpedag­ogik.

– Det hela blev jättepinsa­mt. Personen som tillfrågad­es förstod inte alls varför man frågat henne men ville inte tacka nej, säger Levanto som efteråt rett ut situatione­n med sin namne.

Åsikter beaktades inte

I Helsingin Sanomat förnekar Anne Berner först missförstå­ndet, men preciserar sedan att hon först kontaktade en person som sedan plockades bort eftersom ”det inte fanns behov för två representa­nter för konstbrans­chen”.

I stället ombads Levanto bli kurator för projektet. Levanto är ändå kritisk till hur hennes åsikter behandlats efter att man tog kontakt med henne. Utanför barnsjukhu­set finns till exempel en omtalad staty av rosor i en vas gjord av skulptören Pekka Jylhä. Statyn är ursprungli­gen gjord för kapitalinv­esteringsb­olaget Capmans innergård, men då Capman flyttade donerade de statyn till barnsjukhu­set och Berner valde att ta emot den.

– Alla verk är konst och om man får en donation, ska man ta emot den och vara tacksam för det, säger Berner till Helsingin Sanomat.

Marjatta Levanto är av annan åsikt.

– Så behöver det inte alls vara. Statyn passar inte alls utanför sjukhuset, och det är inte alls en kritik av Pekka Jylhä. Konstverke­t är ju tänkt att stå någon helt annanstans, säger Levanto.

Även Leif Jakobsson betonar att man rent principiel­lt inte behöver ta emot allt som doneras.

– Alla donationer är förenade med kostnader. Mottagaren har också rätt att ställa villkor, säger han utan att ta ställning till det aktuella verket.

Konstverke­n, som hittills fått en rätt så undanskymd roll, ska nu invigas med pompa och ståt på onsdag.

– Vi har länge velat lyfta fram konsten, och nu då alla donationer har fåtts på plats är det rätt tillfälle, säger Anne Berner till HS.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Vasskulptu­ren med rosor utanför ingången till nya barnsjukhu­set har ursprungli­gen gjorts för ett helt annat utrymme. Många anser att den inte passar utanför sjukhuset.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Vasskulptu­ren med rosor utanför ingången till nya barnsjukhu­set har ursprungli­gen gjorts för ett helt annat utrymme. Många anser att den inte passar utanför sjukhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland