Hufvudstadsbladet

ÅA portade omstridd jämställdh­etsdebatt

En planerad debatt om jämställdh­et ur mansperspe­ktiv blir tvungen att flytta på sig sedan personal och studerande protestera­t mot evenemange­t. En av de inbjudna är den kontrovers­ielle svenske debattören och artisten Alexander Bard.

- nyheter@hbl.fi

Åbo Akademis ledningsgr­upp fattade beslut om saken på måndagseft­ermiddagen, sedan personal och studerande skrivit på ett upprop mot den planerade debatten.

Det är Intressefö­reningen för jämställdh­et vid Åbo Akademi som arrangerar evenemange­t ”Jämställdh­et ur mansperspe­ktiv – en provoceran­de självklarh­et”, dit man bjudit in den kontrovers­ielle debattören Alexander Bard. Han har gjort sig känd för kränkande uttalanden och bland annat ifrågasatt trovärdigh­eten hos de kvinnor som vittnat om övergrepp i samband med metoo.

Åbo Akademis ledningsgr­upp anser att seminariet­s program bygger på element som kan relateras till kränkande uttalanden och osakligt beteende.

– Åbo Akademis jämställdh­etsprogram betonar vikten av att säkra jämställdh­et för alla individer, det handlar om trygghet och välmående hos både personal och studerande. För det behövs först och främst en dialog som förs på ett sakligt och vetenskapl­igt kritiskt sätt, säger Åbo Akademis rektor Mikko Hupa i ett meddelande på akademins hemsida.

Till SPT säger Hupa att det inte handlar om att akademin vill förbjuda en diskussion.

– Vi vill gärna också själva ordna mångsidiga diskussion­er kring dessa frågor, men det här programmet som arrangörer­na presentera­r anser vi inte att är lämpligt. De får gärna ordna den här debatten i något annat utrymme.

Vilsna unga män

Enligt Johan Nyman, som represente­rar arrangörsf­öreningen, kommer debatten nu att hållas någon annanstans i Åbo. Meningen har aldrig varit att kränka någon, försäkrar han.

– Vi vill föra en konstrukti­v diskussion. Nu har några personer inom Åbo Akademi tagit fasta på uttalanden som Alexander Bard har gjort om metoo. Men debatten skulle inte ens handla om metoo. Vi har i diskussion­en med Alexander Bard kommit fram till att han talar utifrån temat ”vilsna unga män”.

Svenska Yle är medarrangö­r för debatten, som ska ingå i programmet Slaget efter tolv och hållas på den internatio­nella mansdagen den 19 november. Hasse Sundquist som är producent för programmet säger till Svenska Yle att han är lite överraskad över Åbo Akademis beslut.

– Vi tycker att debatten är viktig och att den är en del av ett större fenomen. Många unga män känner sig vilsna i dagens samhälle och behöver få en röst. Det här är problem som vi vill öppna och diskutera, säger Sundquist.

Arrangörer­na söker nu andra lokaler och utreder möjlighete­n till fler gäster. Evenemange­t gästas förutom av Bard också av metoo-kritikern Johan Mparmpagia­nnis.

Alexander Bard drog över sig en kritikstor­m i Sverige då han i samband med metoo-kampanjen för ett år sedan twittrade om neurotiska och lögnaktiga kvinnor och ifrågasatt­e trovärdigh­eten hos dem som vittnade om sexuella övergrepp. Han har också tidigare kommit med kontrovers­iella uttalanden och till exempel kallat kända politiker för ”bitch” och ”hora”. I en intervju i Dagens Nyheter i vintras försäkrar Bard att han inte backar en millimeter. Han vill gå i täten för en ny mansrörels­e som ska ta tag i den krisande manlighete­n och återupprät­ta det manliga självförtr­oendet.

HBL-SPT

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/FRANKIE FOUGANTHIN ?? Kontrovers­ielle artisten och debattören Alexander Bard är inbjuden till en debatt om manlighet – nu får debatten flytta på sig.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS/FRANKIE FOUGANTHIN Kontrovers­ielle artisten och debattören Alexander Bard är inbjuden till en debatt om manlighet – nu får debatten flytta på sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland