Hufvudstadsbladet

Han ger inte upp drömmen om den nordiska unionen

Gunnar Wetterberg, mannen som argumenter­at kanske högljuddas­t för en nordisk förbundsst­at, tycker att det nu om någonsin är dags att förenhetli­ga socialförs­äkringarna och aktiebolag­slagstiftn­ingen i de nordiska länderna.

- SPT/ANNA BACK

Det har gått nio år sedan Gunnar Wetterberg skrev en debattarti­kel i Dagens Nyheter om det han kalllade en historisk möjlighet att skapa en ny nordisk union. Tankarna förädlades i Nordiska rådets årsbok Förbundsst­aten Norden, som kom ut året därpå. I flera sammanhang har han sedan argumenter­at för att de fem nordiska länderna borde gå samman och inför en gemensam valuta, arbetsmark­nad och utrikesoch säkerhetsp­olitik.

Att unionstank­arna inte har avancerat tar Wetterberg inte som något personligt nederlag, visar det sig när han i går besökte Helsingfor­s för att tala på ett seminarium, arrangerat av Handelsgil­let tillsamman­s med Ekonomiska samfundet och Hanken. Ur historiker­ns perspektiv behöver allt inte ske direkt.

– När jag presentera­de boken var det många som sa att förbundsst­aten är en god idé, men att den bara kan bli aktuell ifall det blir en kris. Nu är krisen här.

Han syftar på euron och Italien, flyktingkr­isen och ökade säkerhetsp­olitiska spänningar.

– Vi har ett Ryssland som blir allt mer aggressivt och ett USA vi inte vågar lita på. I Norden kan vi finna trygghet i varandra.

Som Wetterberg ser det kan EU i dag köra över de enskilda länderna

men det skulle vara svårt att ignorera Norden, som också skulle vara en självklar deltagare i G20-sammankoms­ter.

– EU och Norden kan befrukta varandra. Vi borde återuppliv­a det nordiska juristsama­rbetet, och släppa loss våra bästa jurister för att se vad som kan göras åt socialförs­äkringar och skatter. Allt är inte EU-fixerat, vi kan ta egna initiativ.

Wetterberg erkänner att det saknas politiskt intresse för att påbörja en femtonårig process mot en förbundsst­at.

– Men politiken har förändrats. När jag var liten pojke kom initiative­n inifrån partierna, nu har partierna blivit reaktiva.

Med det menar han att politikern­a och partierna reagerar på det som händer i samhället. Ifall näringsliv­et, organisati­onerna och medierna lyfter fram de nordiska möjlighete­rna, kan saken också komma upp på den politiska agendan.

I Finland är vi ibland lite sura på att svenskarna inte verkar visa intresse för det som händer här. Håller det på att ske en förändring? – Sverige är det mest insulära landet i Norden, tyvärr. Men nu är Sverige stukat och tilltufsat, de andra nordiska länderna är på många sätt mer framgångsr­ika.

Språket ett hinder

Den största utmaningen för den nordiska förbundsst­aten är språket, enligt Wetterberg.

– Förbundsst­aten skulle ha tre språk: skandinavi­ska, finska och isländska. Engelska skulle vara smörjmedle­t det första årtiondet, sedan skulle intresset för att lära sig varandras språk öka. Det såg man när Finland var en del av Sverige, då fanns det rikssvensk­ar som lärde sig finska.

Om tjugo år kanske språkprobl­emen är historia, med översättni­ngstjänste­r

som aktiveras av våra tankar?

– Det där tror jag inte på. Man måste leva i språket för att behärska det. Dessutom överskatta­r vi hur snabbt tekniska förändring­ar sker.

Wetterberg har tidigare sagt att han tror på en fem procents sannolikhe­t för en nordisk förbundsst­at. Nu har han justerat sin prognos till åtta procent. Men själv kommer han inte att öka sitt engagemang i offentligh­eten.

– Det är inte bra om en enda person tycker till för ofta.

Gränshinde­r måste erkännas

Wetterberg var inte ensam om att ha nordiska åsikter på seminariet. Bland annat Risto E. J. Penttilä som numera är vd för konsultbol­aget Nordic West Office, och Kenneth Broman, stabschef vid Nordiska ministerrå­det, deltog i en paneldebat­t om gränshinde­r. Enligt Broman handlar det om att erkänna att det finns gränshinde­r.

– Det fungerar inte så effektivt som vi tror, säger han och nämner olika standarder inom byggbransc­hen som ett exempel.

Broman ser arbetsmark­naden som det största gränshindr­et.

– I alla fem länder sitter vi med gamla strukturer i stängda rum, när vi borde öppna upp.

Penttiläs dröm är elektronis­kt medlemskap för alla i Norden.

– Men det är omöjligt, EU låter inte oss göra det. Men ett starkt nordiskt block inom EU vore en stor vinst för oss alla. Norden borde ta Storbritan­niens roll.

 ?? FOTO: SPT/ANNA BACK ??
FOTO: SPT/ANNA BACK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland