Hufvudstadsbladet

Tredje kön delar riksdagen

Det finns personer som inte identifier­ar sig som man eller kvinna. De vill att ett tredje kön införs. Det finns stöd för det här i riksdagen, men åsikterna går isär.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

– Att legalisera ett tredje kön är ett halvt komiskt uttryck. Vi människor som berörs finns redan, säger Panda Eriksson, ordförande patientorg­anisatione­n Trasek.

Åbobon Panda Eriksson är 27 år gammal och ickebinär, det vill säga hen identifier­ar sig varken som man eller kvinna. Att inte ha ett klart kön försvårar Erikssons vardag en aning. I officiella dokument blir man nästan alltid tvungen att välja man eller kvinna.

– För passet var jag tvungen att välja. Det är som att korrigera ett fel till ett annat. Men man tar det som känns säkrast i offentliga dokument, säger Eriksson.

Då Eriksson reser med flyg har hen alltid med ett intyg från magistrate­n för att vid behov kunna styrka sin identitet. Det händer ibland att Eriksson stannas i säkerhetsk­ontroller på grund av förvirring.

– Ett tredje kön, det vill säga alternativ­et ”något annat” borde legalisera­s. Vi borde ha en lagstiftni­ng som motsvarar verklighet­en, säger Eriksson.

Det finns ingen statistik över hur många ickebinära personer det finns i Finland, men omkring tusen personer söker vård hos transpolik­liniken varje år.

– Det är jättevikti­gt att ett tredje alternativ införs. Nu har vi en lag som tillåter diskrimine­ring av könsminori­teter. Det är viktigt att erkänna att alla finns, säger Kerttu Tarjamo, generalsek­reterare för föreningen för sexuellt likaberätt­igande Seta.

Politikern­a är oense

I riksdagen går åsikterna isär. Enligt tidningen Karjalaine­ns förfrågan stöds tanken av gruppordfö­rande för SDP, De gröna, Vänsterför­bundet och SFP. Samlingspa­rtiet, Blå framtid och Kristdemok­raterna är emot ett tredje kön.

– Hela vår riksdagsgr­upp är enigt mot det här förslaget. Vi har två juridiska och biologiska kön i Finland. Vi utgår från den kristna människosy­nen vi har och är emot ett tredje kön, säger riksdagsle­damoten Peter Östman från Kristdemok­raterna.

Centern och Sannfinlän­darnas gruppordfö­rande är också emot ett tredje kön, men är ändå villiga att ändra lagstiftni­ngen när det gäller interkönad­e barn. Det vill säga barn som föds så att man inte kan fastslå om det är en pojke eller flicka. Men Kristdemok­raterna är även emot förslaget då det gäller interkönad­e barn.

– Vi är medvetna om att det finns en minoritet av barn som föds så, men då förlitar vi oss på medicinen och att föräldrarn­a väljer rätt. Det handlar om en väldigt liten andel av barnen, säger Östman.

Riksdagsle­damot Thomas Blomqvist från SFP håller inte med. Han tycker det är viktigt att uttrycklig­en de interkönad­e barnen kan fatta ett beslut om sitt kön i ett senare skede av livet.

– Vi har ett partidagsb­eslut från 2014 där vi beslöt att ett tredje kön behövs för interkönad­e barn. Den möjlighete­n måste rimligtvis också finnas för personer som av andra orsaker inte identifier­ar sig som man eller kvinna, trots att det handlar om en minoritet, säger Blomqvist.

Enligt Eriksson på Trasek och Tarjamo på Seta är det problemati­skt om ett tredje alternativ endast skulle gälla interkönad­e barn. Att endast de skulle definieras som ”något annat” skulle kränka deras identitet och privatliv och kunde leda till trakasseri­er menar de.

”Inte ändra på det naturliga”

Enligt Blomqvist är det viktigt att komma ihåg att ett tredje kön inte skulle påverka de stora massorna som identifier­ar sig som man eller kvinna. Men det skulle vara ett viktigt steg framåt för de berörda, och öka jämlikhete­n i samhället. Östman håller inte med.

– Det talas om att det inte går ut över någon annan, men är inte i linje med ursprungs- och originalta­nken. Vi tror inte att man ska ändra på det som är naturligt.

Panda Eriksson påpekar att om man inte själv upplevt några könsrelate­rade problem i sin vardag inser man kanske inte att det är ett problem.

– Ett tredje kön skulle inte påverka någon annan, men underlätta livet för oss.

 ?? FOTO: SPT/PRIVAT ?? Panda Eriksson hoppas att ett tredje kön legalisera­s.
FOTO: SPT/PRIVAT Panda Eriksson hoppas att ett tredje kön legalisera­s.
 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Thomas Blomqvist, ordförande för svenska riksdagsgr­uppen tycker det är viktigt att interkönad­e barn ska kunna fatta ett beslut om sitt kön i ett senare skede av livet.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Thomas Blomqvist, ordförande för svenska riksdagsgr­uppen tycker det är viktigt att interkönad­e barn ska kunna fatta ett beslut om sitt kön i ett senare skede av livet.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Riksdagsle­damoten Peter Östman (KD) säger att Kristdemok­raterna är enigt emot förslaget om ett tredje kön.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Riksdagsle­damoten Peter Östman (KD) säger att Kristdemok­raterna är enigt emot förslaget om ett tredje kön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland