Hufvudstadsbladet

Soini pratade fred med åländska ungdomar

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) besökte Åland i går. Soini diskuterad­e EU-frågor med lantrådet Katrin Sjögren och träffade dessutom elever vid Ålands lyceum.

- SPT-NYA ÅLAND/EMMA HARALD

Med ungdomarna pratade han om fred och säkerhet. Han tog bland annat upp radikalise­ring.

På en fråga om hur unga ska höras i samhället uppmanade han dem att kräva ungdomsful­lmäktige på kommunal nivå, vilket inte finns i de åländska kommunerna i dag.

– Kräv det! Inkludera er i kommunalpo­litiken. Även om folk ifrå-

■ gasätter er erfarenhet, det enda som räknas är röster, säger Soini.

Han utvecklade resonemang­et med att tillägga att allt börjar litet och berättade om att partiet Sannfinlän­darna började med fyra gubbar i en bastu.

På den efterfölja­nde presskonfe­rensen konstatera­de han att Ålandsexem­plet är viktigt för den finländska utrikespol­itiken.

Inför besöket uppmärksam­made partiet Ålands framtid, i en helsidesan­nons på förstasida­n i Nya Åland, utrikesmin­istern om att Finlands regering lovat Åland en egen plats i EU-parlamente­t och uppmanade honom att hålla löftet.

– Jag tycker det är bra att frågan diskuteras, men i Finland har vi proportion­ella val och det är samma regler på Åland. Åland kan ställa upp en egen kandidat i valet.

Rent valmatemat­iskt är det rätt svårt.

– Det är inte så realistisk­t, men det är möjligt.

Ska du ställa upp i riksdagsva­let? – Jag vet inte, det är en mycket svår fråga. Om jag är hungrig? Ja! Men om jag vill göra något annat i livet än politik ska jag göra det i vår. Samtidigt är jag mycket bra i politiken! Jag ljuger inte, jag vet inte.

 ?? FOTO: NYA ÅLAND/JONAS EDSVIK ?? Timo Soini träffade också Ålands lantråd Katrin Sjögren.
FOTO: NYA ÅLAND/JONAS EDSVIK Timo Soini träffade också Ålands lantråd Katrin Sjögren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland