Hufvudstadsbladet

Nu går kniptången i svensk politik

”Annie hoppas att någon annan ska ge Ulf på käften så att hon inte själv behöver göra det.”

- JAN-ERIK ANDELIN Nordenkorr­espondent i Stockholm

ulf Kristersso­n ställs inför parlamente­t som statsminis­terkandida­t. Fast nu är hans sits mycket bräckligar­e än på valnatten. Det som troligen rasar först i svensk politik är den 14 år gamla Alliansen.

Allt som går att sondera nu har sonderats, säger Andreas Norlén, talman i Sveriges riksdag. Det har han helt rätt i.

Måndagsdim­man är tjock över Stockholm. Det är varmt i luften, men Stadshuset­s torn och kyrktornen på Riddarholm­en, Södermalm och Klara försvinner upp i det gråa, likaså Tyska kyrkan med sin hårfina spira över Gamla stan.

svensk politik är minst lika ute i dimman. Det har gått två månader sedan det svenska riksdagsva­let och ingen lösning till ny regering är i sikte.

Blockgräns­erna mellan höger och vänster är huggna i sten. Muren mot Sverigedem­okraterna är massiv. Socialdemo­kraterna är med i leken bara om de respektera­s som största parti. Allianssam­arbetet mellan de fyra borgerliga är, eller sägs åtminstone vara, oupplöslig­t.

Det är till sist som med gåtorna vi om somrarna löste under regniga dagar i nötta svenska veckotidni­ngar på stugan.

Damen med pudel bor i det gula huset.

Men i den svenska politiken är master mind-gåtan just nu logiskt omöjlig att lösa med de ledtrådar som har getts. Inom Alliansen är både partiledar­na, och i synnerhet partileden i de fyra partierna dessutom djupt oense om huruvida man nu ska luta sig åt vänster mot Social- eller till höger mot Sverigedem­okraterna.

Hos Moderatern­a är 67 procent, och hos Kristdemok­raterna hela 74 procent av partifolke­t för att nu ta in Sverigedem­okraterna från kylan till stöd för en högerpolit­ik. Men hos Centern är samma siffra hisnande låga 12 procent.

Liberalern­a är så små att deras ståndpunkt inte statistisk­t just nu går att belägga. Partiet är i själva verket så litet att det kan försvinna ur riksdagen helt och hållet om allt brakar samman och det efter fyra misslyckad­e statsminis­teromröstn­ingar blir nyval.

På sociala medier florerar sandlådesa­tirerna om partiledar­na. Om hur Annie (Lööf) och Jan (Björklund) inte tycker om Ulf (Kristersso­n) ifall han vill leka med Ebba (Busch-Thor) eller lyssnar på Jimmie (Åkesson). Eller om hur Isabella (Lövin) kommer med och leker bara om Stefan (Löfven) får bestämma.

Ulf Kristersso­n blir nästa vecka, sannolikt på onsdag, ställd inför en omröstning där man inte kan säga någonting annat säkert än att bara 92 av riksdagens 349 delegater inte kommer att rösta nej till honom – de från hans eget parti och Kristdemok­raterna.

Några nya politiska utspel har han inte kommit med, utan närmast presentera­t ett take it or leave it. Han upprepar bara vad han har sagt hittills. Möjligen kan några nya understryk­ningar mot Miljöparti­et och mot nuvarande migrations­politik förstås som en flirt med SD, men några uttalade löften ska Sverigedem­okraterna inte få.

det som troligen rasar först i svensk politik är den 14 år gamla Alliansen mellan Moderatern­a (M), Centern (C), Liberalern­a (L) och Kristdemok­raterna (KD), som en för stor amalgamplo­mb från gångna tider som till sist spräcker och grusar en tand.

Ingen har varit beredd att sätta i gång den skilsmässa, där M och KD redan bildar en konservati­v falang, medan C:s och L:s syn på vardag och värderinga­r för deras fotfolk åt ett liberalt håll.

Därför överlåter allianspar­tierna sannolikt sin allians att splittras med Ulf Kristersso­n i riksdagens stora sal nästa vecka. Därefter är den politiska mitten friare att förhandla med socialdemo­kraterna om nästa regering, möjligen med Centerns Annie Lööf i en central roll.

Eller för att ta till det brutala språket från gungorna och klätterstä­llningen: Annie hoppas att någon annan ska ge Ulf på käften så att hon inte själv behöver göra det.

 ?? Foto:
lehtikuva/antti aimo-koivisto ?? Moderatled­aren Ulf Kristersso­n■ vill att riksdagen röstar om honom som statsminis­ter nästa vecka.
Foto: lehtikuva/antti aimo-koivisto Moderatled­aren Ulf Kristersso­n■ vill att riksdagen röstar om honom som statsminis­ter nästa vecka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland