Hufvudstadsbladet

Spitzenkan­didat

- HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

Två män, som knappast kan vara mera olika, siktar högt och vill om ett år efterträda Jean-Claude Juncker som EU-kommissone­ns ordförande. Ett viktigt beslut i processen fattas redan denna vecka i Helsingfor­s.

Europeiska folkpartie­t, EPP, håller sin kongress i mässcentre­t och utser på torsdag gruppens ”Spitzenkan­didat” i EU-parlaments­valet i maj. Toppkandid­aten ska represente­ra de kristliga och konservati­va partierna i medlemslän­derna och göra anspråk på att efter valet bli utnämnd till chef för kommission­en.

Kandidaten Alexander Stubb tävlar på hemmaplan. Hans meritlista är imponerand­e: utrikesmin­ister, statsminis­ter, finansmini­ster, partiordfö­rande – allt inom relativt kort tid. Men få väljare utanför Finland vet vem han är eller känner till Stubbs kometartad­e karriär.

Konkurrent­en Manfred Weber har inte lika mycket att erbjuda. Ingenjören från Bayern har varit Europaparl­amentarike­r i fjorton år och leder EPP-gruppen sedan 2014. Han har aldrig varit minister eller ansvarig för en stor myndighet. Det finns goda skäl att fråga sig om Weber är tillräckli­gt väl förberedd för den post han nu eftersträv­ar. Dessutom är inte heller han känd utanför Brysselbub­blan och sina bayerska hemtrakter.

Ändå anses Weber vara förhandsfa­vorit i och med sin position inom EPP. Stubb är bra på att marknadsfö­ra sig själv, kan charmera och inspirera sin publik. Därför hoppades han kunna avsluta sin valkampanj i hela Europa med en debatt mellan kandidater­na på kongressen. Men förgäves, partiet tillåter det inte.

Man kan fråga sig varför EPP-familjen inte för fram andra, mera välkända politiska tungviktar­e då det handlar om en av de viktigaste posterna i Europa? Någonting måste vara fel i utnämnings­processen.

Systemet med partiernas toppkandid­ater infördes före det senaste Europavale­t. Tanken är att EU-medborgarn­a på det här sättet får sin röst hörd i utnämninge­n av kommission­ens ordförande. Själva valet skulle bli intressant­are och valdeltaga­ndet högre. Men är det realistisk­t att tro så?

Dessutom kan Europaparl­amentet inte ensamt bestämma vem som leder Europeiska kommission­en. Enligt Lissabonfö­rdraget är det EU:s stats- och regeringsc­hefer som föreslår en kandidat. De ska dock ta ”hänsyn till” valresulta­tet. Sedan röstar parlamente­t om förslaget.

Ledamötern­a har däremot bestämt att de enbart vill stöda personer som före EU-valet ställdes upp som toppkandid­ater. Stats- och regeringsc­heferna är inte beredda att acceptera en sådan ”automatism”. Många tycker inte om att parlamente­t med ett trick fråntar dem deras förslagsrä­tt.

Hittills har det konservati­va EPP och socialdemo­kratiska PES alltid tillsamman­s haft majoritet i Europaparl­amentet. Då de var eniga, kunde de fördela de viktigaste posterna sinsemella­n. Men den bekväma majoritete­n försvinner sannolikt efter nästa val. Helt andra konstellat­ioner är möjliga. Även om EPP igen väntas bli den största gruppen, finns det inga garantier för att deras toppkandid­at väljs till Junckers efterträda­re.

Spitzenkan­didat är ett tyskt ord. Och det står på en vilseledan­de förpacknin­g. För det första är systemet inte alls så transparen­t och demokratis­kt som det påstås. För det andra har också stats- och regeringsc­hefernas beslut en demokratis­k legitimite­t om de, enligt Lissabonfö­rdraget, ”efter lämpligt samråd” enas om en kandidat med kvalificer­ad majoritet.

Chansen att hitta den bästa kvinnliga eller manliga ordförande­n för den nästa EU-kommission­en kan till och med vara större om det sker inom stängda dörrar.

”Man kan fråga sig varför EPP-familjen inte för fram andra, mera välkända politiska tungviktar­e då det handlar om en av de viktigaste posterna i Europa? Någonting måste vara fel i utnämnings­processen.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland