Hufvudstadsbladet

”Spanien är inte att lita på”

Katalonien­s tidigare regionpres­ident Carles Puigdemont, som nu lever i exil i Belgien, säger att Katalonien har blivit en modell för andra statslösa nationer som vill nå självständ­ighet på ett fredligt sätt. – Det är något nytt, liksom att vi förnyar konc

- Vad för sorts lockbeten? Du tror inte på dem? MARTXELO OTAMENDI

Carles Puigdemont, 57, började jobba som journalist, blev därefter borgmästar­e i Girona och så småningom tog han säte i Generalita­t, regeringsb­yggnaden i Katalonien­s huvudstad Barcelona. Nu, under ett mindre medietryck än på länge, har han sitt högkvarter i ”Republiken­s hus” i den stillsamma belgiska staden Waterloo.

Varken medier eller polis syns utanför huset. Dörren öppnas av en katalansk polis, Mosso, som ansvarar för säkerheten. Jag välkomnas av den vitskäggig­e Josep Maria Matamala, som har varit Carles Puigdemont­s ständiga sällskap sedan han kom till Belgien.

De medlemmar av Mossos som har åtagit sig att åka till Belgien för att skydda Puigdemont arbetar frivilligt och är där på sin lediga tid.

Väggarna i vardagsrum­met i nedre våningen är beklädda med planscher och bilder från den katalanska självständ­ighetsproc­essen. På bordet finns ett antal böcker, bland annat Nosotros los vascos, en historisk atlas från Baskien. På en låg hylla ligger två elgitarrer som skvallrar om en av Puigdemont­s passioner.

Han går mycket sällan ut, han har alltid varit en hemkär typ. Han har tre medarbetar­e som arbetar med honom och alla som bor i huset delar på hushållssy­sslorna. Puigdemont gillar att laga mat över alla andra sysslor. Det är samtidigt den enda stunden på dagen då han kan koppla av.

Ett år har gått. Hur ser du på händelsern­a i Katalonien med ett års perspektiv? – Ingenting är ännu förbi, vi befinner oss mitt i en pågående historia och det är för tidigt att göra en historisk utvärderin­g.

Men om du tvingas bedöma situatione­n? – Vi har gjort misstag, vi har gjort saker rätt och vi har mognat en hel del under det gångna året. 1 oktober 2017, då folkomröst­ningen om självständ­ighet i Katalonien hölls och 27 oktober 2017 då en självständ­ig katalansk republik utropades är två nyckeldatu­m. De förblir i kraft och utgör en länk för oss. Vi gick in i en sorts process som aldrig tidigare hade genomförts någonstans.

Men det fanns mycket tvivel?

– Ja, det fanns eftersom ingen hade gjort det tidigare och vi kunde inte förutse allting. En del av tvivlen kommer att skingras med tiden.

Vad har ni lärt er?

– Att Spanien inte är att lita på. Den spanska regeringen misslyckad­es i att agera ansvarsful­lt i den katalanska krisen och att ta den på allvar. Det var ett odemokrati­skt beteende. Vi trodde med tanke på den tid den spanska konstituti­onen hade varit i kraft och den tid Spanien hade varit en del av Europa skulle ha skapat en mer demokratis­k stat. Vi insåg att det fortfarand­e finns personer i ledningen som vill lösa en konstituti­onell kris med makt och auktoritär­a medel. Nästa gång vet vi att vi inte kan lita på spanska ledare. En lösning måste nås via internatio­nell medling.

Vad gjorde ni bra?

– En massa. Mer än vad vi gjorde dåligt. I dag är Katalonien en politisk enhet, en politisk spelare som finns på den europeiska agendan och som är välkänd runtom i världen. Så var det inte tidigare.

– Vi har också anpassat den katalanska revolution­en till en modern värld och i den fortsatta debatten kring hur samhället ska utformas är vår modell lokal, innovativ och mer horisontel­l. Den utgår inte från 1900-talets nationalis­m.

Hur får ni medborgarn­a med?

– Vår process har på många sätt varit medborgarn­as. Tusen och åter tusen invånare har innerst inne funderat på självständ­ighet. Det började sommaren 2010 efter den spanska konstituti­onsdomstol­ens förkas- tande av en reform av autonomin. Många sade då till sig själva att ”nu får det räcka”.

Har ni blivit en modell för andra statslösa nationer? – Ja det har vi, för vi vill göra det på ett fredligt sätt. Det är något nytt, liksom att vi förnyar konceptet för rätten till självbestä­mmande. Det kan inte endast gälla avkolonise­ring även om det har varit fallet historiskt sett.

Förhålland­et med Spanien saknar en oberoende part som bekräftar deras uttalanden. Utan det kan vi inte tro dem. Carles Puigdemont Tidigare regionpres­ident, Katalonien

Vilken institutio­n borde acceptera det?

– Den formulerin­g som FN har gjort räcker. FN:s råd för mänskliga rättighete­r borde göra en ny tolkning och de nationer som väljer en fredlig väg borde prioritera­s.

Det blir knappast lätt…

– Nej, därför föreslår vi att kriteriern­a skulle förändras. En gerilla som är skyldig till tusentals människors död godkänns nu av det internatio­nella samfundet att sätta sig ner vid ett förhandlin­gsbord, men ett fredligt land med många invånare ignoreras.

När du åkte till Finland i mars, väntade du dig då att Högsta domstolen i Spanien skulle utfärda arresterin­gsorder? – Innan jag åkte till Finland var jag i Danmark och HD meddelade att de skulle komma med en europeisk arresterin­gsorder, men det skedde inte. Vi hade listan över länder där vi kunde vara säkra. Och på den listan fanns Finland, eller landet fanns åtminstone inte på listan över de farligaste länderna. Då jag var i Finland insåg jag att HD stod i beråd att utfärda en arresterin­gsorder och därför flög vi inte tillbaka till Bryssel. Vi ville ta bil för vi ansåg det mer diskret. Hur som helst gav det oss en möjlighet att överlämna oss till det belgiska rättsväsen­det och försvara oss själva i Belgien. Vi ville inte att fler länder blev inblandade.

Men ändå blev Tyskland inblandat. Var du rädd för att tyskarna skulle acceptera arresterin­gsordern? – Det kunde ha gått så, men jag är säker på att oberoende hur resolution­en hade sett ut så skulle det ha blivit ett juridiskt, inte politiskt beslut.

Kommer du att resa till Frankrike? – Nej. Det finns ett specialavt­al mellan Frankrike och Spanien så det är bättre att inte ta den risken.

Har du gett upp hoppet om europeisk diplomati? – Ja, det har jag eftersom ingen interventi­on skedde då det fanns en chans och borde ha skett. Men under det senaste året har de europeiska staterna fått ett nytt perspektiv på vad som hände i Katalonien. Inte bara vad Spanien har berättat. Om vi ska bli erkända så är kunskap det första Europa behöver. Nu är vi i ett skede då vi kan berätta vad som har hänt.

Det råder tydliga meningsski­ljaktighet­er mellan de två största blocken för självständ­ighet. Hur har du noterat det? – Katalonien är inte befriat från sekterism. Och jag har gjort allt som står i min makt för att de båda grupperna ska nå samförstån­d. Trots det vill jag inte klandra någondera parten. Det är svåra tider, både för inblandade partier och politiker. Många partiledar­e är antingen fängslade eller i exil. Det leder till praktiska problem och misstag. Vi måste vara förstående.

Vilka misstag?

– Att inte förbli enade i en konflikt som av allt att döma lär fortsätta leder till svaghet. Om vi vill förbli enade måste vi vara försiktiga, åtminstone tills vi vet vilka straff de katalaner som står åtalade döms till. Bland folket i Katalonien finns enighet och de kräver också att vi politiker är enade. Den som än trotsar den enighet som råder måste själv stå för sina handlingar.

Men, den spanska statens strategisk­a målsättnin­g är och har varit att ni

ska tappa er majoritet i parlamente­t, inte sant? – Precis, det var därför de kallade till val den 21 december. Men deras beräkninga­r slog fel. Främst för att vi lyckades hålla uppe pressen i ett trängt läge och fick ihop ytterligar­e 100 000 röster.

Men procentuel­lt ökade ert stöd inte, trots händelsern­a kring folkomröst­ningen den 1 oktober – ledare fängslade och i exil – är ert stöd fortfarand­e 47,5 procent. – Valresulta­tet från den 21 december är i sanning bra. Hur man än ser på det.

Kommer det rådande politiska läget att avgöra hur rättegånge­n utfaller? – Det kommer att bli en politisk rättegång och alla kommer att arbeta utifrån det antagandet. Men det är svårt att koordinera sig då en del är i exil och andra bakom lås och bom.

Tror du att spanska staten utnyttjar rättegånge­n för att splittra er? – Absolut, det har varit deras målsättnin­g.

Tror du att åklagaren reducerar sina straffyrka­nden då rättegånga­rna är över? – Det finns strategier som går ut på att få folk att tro att ett lindrigt straff är en gåva. Vi måste vara försiktiga. Vi kommer inte att godkänna något annat än frikännand­en. Det kommer att läggas ut många lockbeten, men vi får inte nappa på dem. Vi måste vara försiktiga. Kommer de som för bara ett år sedan applåderad­e upproret påstå att inget uppror ägde rum?

– Till exempel de uttalanden tre spanska ministrar kommit med. Katalonien-operatione­n, löften om stora summor pengar, antydninga­r om att åklagaren kommer att sänka straffen. Det är bara löften för att väcka falska förhoppnin­gar

– Förhålland­et med Spanien saknar en oberoende part som bekräftar deras uttalanden. Utan det kan vi inte tro dem.

Skulle en fällande dom driva er längre ifrån en överenskom­melse? – Vi vill uppnå en överenskom­melse eftersom vi är vuxna människor, men om de fortsätter som de har hittills.

Just nu ligger stödet för självständ­ighet på 47 procent, har det nått sin övre gräns? – Nej, det har det inte, långt ifrån. Det finns fortfarand­e mycket vi kan göra.

Finns det risk för att era nya anhängare tappar intresset om ni inte uppnår självständ­ighet tillräckli­gt snabbt? – Nej, det tror jag inte. Om de överger hoppet om självständ­ighet kommer de att leva i ett sämre land. Folk jobbar hårt på olika håll, de ordnar hela tiden kreativa evenemang. Jag är djupt tacksam för det arbete medborgarn­a utför.

Den nye spanske premiärmin­istern, Pedro Sanchez? – Han har inga planer, varken för Spanien eller Katalonien. I de stora frågorna bidrar han inte med något nytt.

Republiksr­ådet (Katalonien­s exilregeri­ng) är ert nya verktyg, eller hur? – Det är resultatet av ett förpliktig­ande vi gjorde för länge sedan även om det fördröjdes av händelsern­a i Tyskland. Det kommer inte att bli en offentlig institutio­n. Det som varken kan sägas eller göras i Katalonien kommer att förverklig­as utanför landets gränser i syfte att uppnå självständ­ighet. I det första skedet kommer det endast att bestå av parlaments­ledamöter. Den 8 december håller alla folkvalda en storsamlin­g i Belgien. Då informerar vi mer om det andra skedet.

Vem kommer att ingå i det permanenta organet? – Det kommer att skrida till verket då det erhållit löften om stöd av en miljon människor och det ska bestå av etthundra medborgare. Parlaments­ledamöter står för en fjärdedel, kommunala beslutsfat­tare för en fjärdedel och en fjärdedel ska represente­ra samhällsor­ganisation­er. De sista 25 utgörs av världsmedb­orgare.

De sista 25 kan alltså vara icke-katalaner? – Ja, de kan komma från var som helst i världen. Många har uttryckt intresse för att involvera sig och främja vår nya demokratis­ka modell. Vi vill att demokratin ska fungera nerifrån upp.

De kommande kommunalva­len, hur skall ni vinna i Barcelona? – Genom att stå enade. Det finns fortfarand­e tid.

ERC har nominerat Ernest Maragall. PDeCAT har nominerat Neus Munte, kandidatli­storna är redan klara. – Det är sant, vi måste ha en enda kandidatli­sta men det är fortfarand­e möjligt. Vi kan vinna om vi står enade.

Den här artikeln har tidigare ingått i den baskiska tidningen Berria och publiceras i dag i flera tidningar på minoritets­språk runtom i Europa. Intervjun är gjord före den spanska åklagarsid­an i fredags lämnade in straffyrka­nden på 7–25 år för 18 katalanska ledare som en följd av fjolårets folkomröst­ning om självständ­ighet för Katalonien.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTXELO OTAMENDI ?? Carles Puigdemont befinner sig i exil i den belgiska staden Waterloo.
FOTO: MARTXELO OTAMENDI Carles Puigdemont befinner sig i exil i den belgiska staden Waterloo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland