Hufvudstadsbladet

Bygg inte Finland på lånade pengar

- LARS STRANG filosofie doktor (ekonomi), Esbo

EKONOMI Under tiden som diskussion­erna kretsar livligt och med hög adrenalinh­alt kring anställnin­gsskyddet pågår betydligt allvarliga­re förändring­ar i ekonomin. Företagen har under det tredje kvartalet gjort lägre vinster än beräknat. Börsen har reagerat och rasat med drygt tolv procent på en månad. Regeringen­s måttliga sysselsätt­ningsmål på 72 procent har ännu aldrig uppnåtts. De färskaste rapportern­a från konjunktur­instituten reviderar sina prognoser nedåt för 2019 och 2020. Byggindust­rin räknar med nolltillvä­xt nästa år. Till och med regeringen skrev i sin rapport inför budgetförh­andlingarn­a i september att vi har passerat konjunktur­toppen.

Trots de starka signalerna på att vi passerat den ekonomiska höjdpunkte­n i ekonomin lyckas regeringen inte stå emot gruppering­ar och instanser som kräver alltmer av de alltför knappa skatteintä­kterna. Pengarna räcker inte till. Det är bland annat sjukvården, skolor, daghem, polisen samt alla nya jaktplan vi ska ha. För att över huvud taget få ihop en budget tvingades regeringen ta upp nya lån även för 2019. Därmed kommer statsskuld­en att växa till 109 miljarder euro. Fördelat per person blir det 20 000 euro. För en fyraperson­ers familj alltså 80 000 euro. Det är en skuld vi tar för lyxen att i dag få konsumera över våra tillgångar. Samtidigt är det en skuld som vi rullar över på följande generation att betala.

I en vanlig familj i Finland lånar man inte för konsumtion.

Det var inte heller vanligt i städerna eller på landet på 1600- och 1700-talet. Man levde inte över sina tillgångar. Men om det behövdes pengar för en gemensam brandvakt eller löner för nämndemänn­en eller för fattigvård­en betalade invånarna det som behövdes. Man visste vart pengarna gick.

I dag är samhället betydligt mera komplicera­t. Ingen vet vart en enskilds skattepeng­ar tar vägen. Folket har frikopplat­s från realiteter­na kring de offentliga finanserna. Då är det enkelt att ställa sig i kö eller gå in i grupper som driver ens egna hjärtefråg­or. Förståelse­n och ansvaret för statens lånebörda känns främmande.

Med tanke på att vi snart dyker in i den följande lågkonjunk­turen utan att vi ett enda år kunnat återbetala ens en liten del av statsskuld­en känns det skrämmande att regeringen fortsätter att bygga landets ekonomi på lånade pengar. Det finns inga tecken på att det skulle uppstå en politisk styrka som kan hålla emot kostnadsök­ningar och än mindre verkar det vara möjligt att tygla arbetsmark­nadsorgani­sationerna så länge de besitter rätten till politiska strejker.

Om landet inte får en handlingsk­raftig regering kommer utförsback­en att accelerera. Då tar det inte lång tid när våra interna problem inte längre är våra egna utan de kommer att diskuteras ovanför våra huvuden på EU-nivå, liksom Italiens och Greklands ekonomier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland