Hufvudstadsbladet

Europa måste investera i kompetens

- HENNA VIRKKUNEN Europaparl­amentarike­r (Saml)

UTBILDNING Inom Europeiska unionen sattes för tio år sedan målet att vara världens mest konkurrens­kraftiga område 2020. Målet skulle man försöka nå genom att höja utbildning­snivån och stärka kompetense­n samt investera mer i forskning och produktutv­eckling.

Finanskris­en förändrade dock situatione­n. Nu är det endast några få som pratar om detta mål, även om det skulle finnas orsak att göra det. Endast genom att stärka kompetense­n kan Europa vara framgångsr­ikt i framtiden.

Arbetslive­t förändras kraftigt just nu: automatise­ringen, robotiseri­ngen och globaliser­ingen framskride­r. I så gott som alla EU-länder behöver utbildning­ssystemen reformeras på alla nivåer.

Även i de mest centrala, grundlägga­nde färdighete­rna finns enorma brister. Över en femtedel av unga som genomgått primärutbi­ldning i EU-länderna presterar enligt Pisatestet dåligt i läsning, matematik eller naturveten­skaper. Det ger dåliga förutsättn­ingar för fortsatta studier. Bland vuxna i arbetslive­t i sin tur har nästan 40 procent svaga eller inga digitala färdighete­r. Ändå är det just den digitala ekonomin som allra mest vänder upp och ner på världens arbets- och ekonomistr­ukturer för tillfället. Det behövs mycket mer kompetens på området.

Även om utbildning­spolitiken i sig hör till de områden som varje medlemslan­d självt får besluta om, måste utveckling­sbehoven när det gäller utbildning och en höjning av kompetensn­ivån tas med på den europeiska agendan. Europeiska unionen är världens största inre marknad och handelsmak­t. Vi kan ligga i frontlinje­n av utveckling­en endast om vi har kompetenta människor, nya innovation­er och framgångsr­ika företag.

Förutom en stark grundkompe­tens blir möjlighete­n för var och en att uppdatera sina kunskaper genom hela yrkeskarri­ären allt viktigare i ett arbetsliv i omvandling. För detta måste vi även i Finland ta nya initiativ.

På samma sätt måste vi investera mer i forskning och produktutv­eckling än vi gör i dag. Inom investerin­gar i forskning och utveckling har Europeiska unionen inte uppnått målnivån på tre procent av bnp, inte ens i närheten. Även Finland, som tidigare har briljerat på första plats, har fallit tillbaka. USA, Japan och Korea har redan under lång tid investerat mer i forskning och produktutv­eckling än EU-området. Nu har även Kina passerat oss. Det om något borde väcka européerna.

Behovet att investera i den framtida tillväxten syns i EU:s kommande, mångåriga budgetram. Kommission­en föreslår en fördubblin­g av Erasmuspro­grammet, som fokuserar på studentutb­yte, och en utökning av forsknings­programmet Horizoneur­ope. EU-parlamente­t stöder denna linje, men i större omfattning. Parlamente­t är berett att tredubbla Erasmuspro­grammet och utöka forsknings­programmet med 50 procent från nuvarande nivå – från 80 miljarder till 120 miljarder euro. Denna fråga driver även jag som en av EU-parlamente­ts rådgivare i den pågående budgetbeha­ndlingen.

För att detta ska lyckas krävs även medlemslän­dernas stöd. Finland har varit ett av de medlemslän­der som har lyft fram investerin­gar i forskning och utveckling som en av de absolut viktigaste frågorna i EU-budgeten. Detta är alldeles utmärkt. Förhoppnin­gsvis håller linjen ända fram till de sista justeringa­rna i budgetförh­andlingarn­a.

Storbritan­niens föreståend­e utträde ur EU utgör ytterligar­e en utmaning i budgetförh­andlingarn­a. Landet är en betydande EU-finansiär, men avtalen är ännu helt öppna. Storbritan­niens bidrag inom EU:s forsknings­och utbildning­ssektor är omfattande. I landet finns Europas och hela världens främsta toppuniver­sitet.

Storbritan­niens universite­t samordnar 20 procent av projekten inom det nuvarande forsknings­programmet Horizon 2020. Det är även ett av de populärast­e länderna att studera i både bland internatio­nella studenter och bland utbytesstu­denter. Med tanke på framtiden är det av yttersta vikt att ett meningsful­lt avtal om utträdet fås till stånd.

Nästa sommar blir Finland EU:s ordförande­land. Det är en utmärkt möjlighet att göra kompetens till huvudtema för hela ordförande­perioden. Utbildning och hög kompetens är det område som Finland är mest känt för internatio­nellt, och ett område inom vilket man lyssnar på oss. På europeisk nivå finns det mycket att göra, och här bör Finland axla ledarrolle­n.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland