Hufvudstadsbladet

Språket är det viktigaste

-

INTEGRATIO­N Norditalie­n och särskilt regionen Veneto har ofta nämnts som ett av de mest främlingsf­ientliga områdena i Italien. Detta dåliga rykte grundar sig säkert delvis på det hårda språket regionens populistis­ka partier använder när de diskuterar problem orsakade av okontrolle­rad immigratio­n vid Medelhavet­s norra kust, och delvis kan det basera sig på riktiga upplevelse­r av invandrarn­a.

När vi besökte Treviso, som ligger mitt i Veneto, mötte vi en annan verklighet: Människor med tydligt ursprung i Afrika och Mellanöste­rn promenerad­e, umgicks och arbetade tillsamman­s med italienarn­a. Dock kan man inte säga att gatubilden var lika färgrik som i världens storstäder, men inte heller var den så enfärgad som man kunde tro om man bara lyssnar på populistis­ka partiledar­e.

Ett par veckor före vårt arbetsmöte i Treviso publicerad­e HBL (8.10) en artikel om professor Antonio Caló och det erkännande som årets

europé han fått från Europaparl­ament tack vare sitt arbete att främja integratio­n och migration. Caló och hans familj är dock inte de enda i Treviso som försöker ta hand om flyktingar och integrera dem i det italienska samhället. Trots att regionen hör till det populistis­ka partiet Legas starkaste stödområde­n verkar där också institutio­ner som arbetar för att utbilda och inkludera immigrante­r i samhället.

En av dessa institutio­ner är Trasferime­nto Tecnologic­o e Innovazion­e (t2i) i Treviso, som är en av sju partner i Projekt Intact, ett EU-finansiera­t (Erasmus+) projekt som utvecklar metoder att identifier­a flyktingar­nas kunskaper och profession­ella potential samt behov av vidare utbildning. Projektens ledande partner är Hanse Parlement i Hamburg, Tyskland, och de andra samarbetan­de partnerna är Satakunnan ammattikor­keakoulu, Björneborg; Berufsakad­emie Hamburg, Tyskland; Handwerksk­ammer Schwerin, Tyskland; Warminsko-Mazurska Izba Rzemiosta I Przedsiebi­orczosci, Po-

len och Institut für Angewandte Gewerbe Forschung, Wien, Österrike. Vid sidan av dessa ovannämnda projektpar­tner har projekten cirka 80 associerad­e partner i Italien och Östersjöre­gionen.

Projekt Intakt hade ett arbetsmöte i Treviso i slutet av oktober där HBL:s artikel om Caló och det erkännande han fått från Europaparl­amentet presentera­des som en del av Finlands representa­nts yttrande. Under diskussion­en konstatera­des att goda språkkunsk­aper i åtminstone ett av de språken man talar i det nya hemlandet är en grundförut­sättning för en lyckad integratio­n. Detta hade familjen Caló förstått redan i början.

Hoppas det blir förstått också här i Finland.

KARI LILJA

teknologie doktor, specialfor­skare, Satakunnan ammattikor­keakoulu

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland