Hufvudstadsbladet

Glöm inte Paasikivis visdom

-

NATO Trots att flertalet i vårt land anser det vara av störs-

ta vikt att vi håller oss utanför konflikter mellan stormakter­na förs Finland steg för steg allt närmare den militärpak­t som under amerikansk ledning grundades efter andra världskrig­et.

Nordatlant­ens försvarsal­lians, Nato, fick liksom Warszawapa­kten som ryssarna grundade, en central roll i kalla kriget mellan USA och Sovjetunio­nen. Efter Sovjets fall fortsatte Nato att flytta fram sina positioner. De flesta europeiska länder, som i dag gränsar till Ryssland, är nu medlemmar i den amerikansk­t ledda militärpak­ten, och nätet av missilbase­r längs de ryska gränserna byggs allt tätare.

Efter återtagand­et av Krim och inledandet av kriget i östra Ukraina har Ryssland utsatts för kraftig kritik av västländer­na. Det gäller numera också inblandnin­g i valen i Storbritan­nien och USA med hjälp av intrång i datorer och förgiftnin­g av spioner. De här anklagelse­rna är svåra att bevisa och Ryssland har, åtminstone hittills, konsekvent förnekat någon roll i dem.

Under de senaste årtionde-

na har det framkommit flera fall där det efter hand visat sig att stormakter­nas ledare inte alltid talat sanning. Därför kan man inte heller nu med säkerhet veta vad någon verkligen gjort. Man är helt beroende av den bild olika medier ger av händelsern­a. Men visdomen i president Paasikivis ord om behovet att beakta vårt lands geografisk­a läge har inte förlorat sin betydelse. Våra Amerikaori­enterade utrikesoch försvarsmi­nistrar kunde med fördel därför söka fram sin skolatlas och kolla var Finland och var Nordatlant­en ligger. GUSTAV WICKSTRöM Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland