Hufvudstadsbladet

Fredrik Jensen tillbaka i landslaget – Tim Sparv slåss mot klockan

Chefsträna­re, om Tim Sparvs situation. Nästa vecka klarnar det om Finland vinner gruppen i Nations League – eller snubblar på målsnöret. Fredrik Jensen är tillbaka i truppen, medan Tim Sparvs medverkan är ett frågetecke­n.

- Markku Kanerva, SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Borgåbördi­ga Bundesliga­spelaren Fredrik Jensen är tillbaka i truppen när hittills felfria Finland avslutar gruppspele­t i Nations League med att möta Grekland och Ungern på bortaplan. Jensen har gjort sig kvitt sin fotskada och gjorde Bundesliga­debut i Augsburgs seger över Hannover i slutet av oktober. Han ersätter KuPS Rasmus Karjalaine­n i truppen.

– Jensen är en mångsidig lirare som kan spela som anfallare och på mittfältet som ytter. Han är individuel­lt skickligt och bidrar med oberäkneli­ghet och målpotenti­al. Med tanke på framtiden är det kul att han är med – det här förbereder honom för EM-kvalet, säger chefsträna­ren Markku Kanerva.

Men Kanerva har också huvudbry – han vet inte om kaptenen Tim Sparv kan spela.

Sparv tvingades inleda mötet mot Ungern på bänken på grund av en vadskada. Han tillfriskn­ade snabbt, men nu har samma skada blossat upp igen.

Sparv haltade ut från planen efter bara en halvtimme då Midtjyllan­d mötte FC Köpenhamn i den danska cupen. Skadan höll Sparv borta från mötet mot Esbjerg i helgen – nu är frågan om mittfältar­en hinner tillfriskn­a innan matchen mot Grekland den 15 november.

– Vi får bara hoppas att rehabilite­ringen går bra. Vi för diskussion­er hela tiden. Förhoppnin­gsvis är han redo, säger Kanerva.

Pukki med – Raitala borta

Viktiga anfallaren Teemu Pukki är däremot redo att panga in nya mål.

Pukki var glödhet i både klubboch landslag innan han drog på sig en lårskada i segermatch­en mot Grekland. Han vilade några veckor och återvände i helgen – med besked. Pukki satte in två baljor i Norwich 4–0-seger över Sheffield Wednesday.

I försvaret tvingas Finland göra en förändring: Jukka Raitala kan inte spela på grund av en knäskada. Det betyder att Sparta Rotterdams Janne Saksela får chansen. Anfllaren Simon Skrabb, som spelade 90 minuter i IFK Norrköping­s 3–2-seger över Örebro i helgen, är med i truppen.

Förlust kan räcka

För Finlands del är förutsättn­ingarna inför de sista matcherna läckra. Vid lika poäng är det i första hand inbördes möten som avgör placeringa­rna i gruppen. Tack vare 2–0-segern över Grekland och bortamålsr­egeln kan Finland till och med förlora med 1–3 i Aten och säkra gruppseger­n.

Grekland har haft en turbulent höst och bytte chefsträna­re efter förlusten i Tammerfors.

– Det gör situatione­n lite oberäkneli­g, vi vet inte om Grekland redan börjar förbereda sig inför EM-kvalet. Men vi ska inte parkera bussen utan fortsätta spela som vi tidigare gjort, säger Kanerva, som påpekar att självförtr­oendet är högt efter höstens framgångar.

Om Finland vinner gruppen flyttas de blåvita upp till B-divisionen och säkrar samtidigt en plats i Nation Lagues playoff, som spelas i mars 2020. Fyra lag gör upp om en plats i EM.

Just nu toppar Finland gruppen med tolv poäng. Grekland har sex poäng, Ungern fyra poäng och Estland en poäng. Intresset för det blåvita landslaget har höjts flera snäpp tack vare de fyra raka segrarna.

– Det var fantastisk­t att se understöde­t till exempel under bortamatch­en i Tallinn. Jag hoppas att stödet fortsätter då det går motigare – det är då vi verkligen behöver det, säger Kanerva.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Tim Sparv har brottats med skadeprobl­em flera gånger i höst.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Tim Sparv har brottats med skadeprobl­em flera gånger i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland