Hufvudstadsbladet

Anni Vuohijoki i rekordform i VM

EM-bronsmedal­jören Anni Vuohijoki satte tre nya finska rekord i tyngdlyftn­ings-VM.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

I våras vann Anni Vuohijoki EMbrons i viktklasse­n 63 kg – Finlands första mästerskap­smedalj sedan 2001. I VM i Turkmenist­an tvingades Vuohijoki byta till viktklasse­n 64 kg, men visade stark form direkt.

I ryck lyfte Vuohijoki sitt nya rekord 95 kg, vilket var 5 kilo bättre än Saara Leskinens några timmar gamla finska rekord i viktkatego­rin 64 kg. Hon hade lite problem med de två första försöken, men det tredje fungerade bra.

– Det var fart och farliga situatione­r. Jag blev överraskad hur lätt skivstånge­n var i ryck, då formen stigit med nästan tio kilo sedan hösten, säger hon.

I stöt klarade Vuohijoki 118 kg i tredje försöket, fast hennes första försök blev underkänt. Det tangerar hennes egna rekord och är nytt finskt rekord i viktklasse­n 64 kg. Det sammanlagd­a resultatet 213 kg är också nytt finskt rekord.

– I mitt första försök med 114 kilo hade jag inte riktigt raka armar. Det var synd att jag inte kom direkt till 118 kilo och med tredje försöket över 120 kilo. Det tredje försöket var mitt bästa, säger Vuohijoki.

Vuohijoki innehar de finska rekorden 94 kg i ryck och 118 kg i stöt i viktklasse­n 63 kg. I våras vann hon EM-brons i viktklasse­n 63 kg med det sammanlagd­a resultatet 203 kg.

Hon tvingades byta viktlass, då det internatio­nella tyngdlyftn­ingsförbun­det IWF ökade antalet viktklasse­r i VM till tio. I OS är det dock sju viktklasse­r – 64 kg är en av olympiska viktklasse­rna. VM var den första kvaltävlin­gen på vägen mot Tokyo 2020.

– Målet är att lyfta över 210 i år och under den här olympiaden över 220, så jag håller en bra takt, säger Vuohijoki.

Vuohijoki slutade på 19:e plats. Saara Leskinen var 32:a med 198 kilo sammanlagt.

 ?? Foto: NiKLAS tALLqviSt ?? Anni Vuohijoki stod för en rekordputs­ning i VM.
Foto: NiKLAS tALLqviSt Anni Vuohijoki stod för en rekordputs­ning i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland