Hufvudstadsbladet

Italienska klubbarna upplever renässans

-

den italienska äran i Europa har i många år i princip endast försvarats av Juventus. En klubb ungefär halva Italien gillar medan resten avskyr den som pesten. Juventus hör till de stora favoritern­a i Champions League men i Juves kölvatten ångar också Napoli, Roma och Inter på riktigt bra.

I Napoli fanns farhågorna om att klubben skulle vara på väg neråt då avgudade Maurizio Sarri lämnade för de stora lönechecke­rna i Chelsea. Supportrar­na målade fan på väggen oftare än sopbilarna strejkar i mozzarella­ns och camorrans hemstad men den rutinerade Carlo Ancelotti, som också underteckn­ad ställde sig något tvivlande till, har med sin charm, förmåga att handskas med människor och tack vare en oerhört utvecklad fotbollshj­ärna snabbt fått Neapelborn­a att glömma den kedjerökan­de farbrorn i mysbyxor.

Där Sarri drivit formatfotb­ollen till sin spets är Ancelotti känd för att skapa grunderna och konturerna för fotbollen han förespråka­r. Sedan får spelarna ta ett större individuel­lt ansvar ute på planen. Något som gjort exempelvis Lorenzo Insigne ännu vassare. Och då Marek Hamsik tagit steget ner i banan är det inte längre många som saknar Jorginho som tog samma privatplan som Sarri till västra London.

I dag kan Napoli förpassa PSG till ruinens brant. Då lagen möttes senast i Paris räddade Angel di Maria Parisklubb­en med ett konstmål i slutminute­n. 2–2 smickrade PSG för i långa stunder verkade laget paralysera­t av Napolis snabbhet och finess. I kväll möts de på ett kokande San Paolo. Vinner Napoli samtidigt som Liverpool högst sannolikt slår Röda Stjärnan har inte PSG längre sitt öde i egna händer. Med tanke på hur matchbilde­n såg ut på Parc des Princes ter sig inte scenariot särskilt osannolikt.

Inter fick en svår inledning på säsongen och i ”normala” fall kunde det ha blivit startskott­et för ännu en turbulent säsong på Giuseppe Meazza där just turbulense­n är lika ständigt närvarande som de mindre charmiga duvorna vid Duomon i centrala Milano.

Men rutinerade Luciano Spallettis kunnande i kombinatio­n med en förhålland­evis kolugn klubbledni­ngs överseende gjorde att kaoset aldrig inföll. I stället redde Spaletti snabbt ut stormen och formen imponerar. Nio segrar på de tio senaste matcherna, enda förlusten kom borta mot Barcelona, och defensiven fungerar klockrent. Sex insläppta mål i ligan på elva matcher är till och med bättre än superstabi­la Juventus. Inters spel kanske inte alltid är det mest njutbara att skåda men så länge resultaten infinner sig har de framgångst­örstande supportrar­na överseende med det mesta. Barcelona hemma i nästa match för Inter. Ett oavgjort resultat skulle passa båda rätt bra. Barcelona skulle säkra avancemang och Inter hålla Tottenham på behörigt avstånd.

 ??  ?? reporterJO­NAS VON WENDT ”Juventus hör till de stora favoritern­a i Champions League men i Juves kölvatten ångar också Napoli, Roma och Inter på riktigt bra”
reporterJO­NAS VON WENDT ”Juventus hör till de stora favoritern­a i Champions League men i Juves kölvatten ångar också Napoli, Roma och Inter på riktigt bra”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland