Hufvudstadsbladet

Musikdagar­na är som division 1 för tonsättarn­a

De största namnen lyser med sin frånvaro. Men på Nordiska musikdagar­na spelas ett representa­tivt urval av alla nordiska tonsättare som bubblar under ytan.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

När Osmo Tapio Räihälä för två år sedan fick veta att han skulle basa för Nordiska musikdagar­na 2018 började han genast snegla på hur musikdagar­na ordnades i de andra nordiska länderna. Bland annat åkte han till Reykjavik hösten 2016.

Islänninga­rna skötte ju festivalen på ett ”mycket intressant sätt”.

– Hälften av programmet var av islänninga­r och exakt hälften av tonsättarn­a var kvinnor. Jag har ingenting emot att hälften av verken är av kvinnor om det handlar om en uppvisning, men om man tillämpar tumregeln varje år börjar man redan tala om positiv diskrimine­ring, säger Räihälä.

Vad är det för fel på det? – Om diskrimine­ringen är lindrig så är det okej. Men om man varje år strävar efter jämn könsfördel­ning skulle det samtidigt innebära en väldigt lång övergångsp­eriod då männen skulle ha orimligt svårt att få sin musik spelad. Som randanmärk­ning kan man nämna att 10–12 procent av medlemmarn­a i de nordiska tonsättarf­öreningarn­a är kvinnor, i runda tal 1 på 9, bland de yngre tonsättarn­a är andelen större. Själv hoppas jag ju att könsfördel­ningen inom tonsättary­rket snart blev så normal att vi inte skulle behöva tala om det.

På den festival som har designats av Räihälä spelas omkring fyrtio kompositör­er och vid varje konsert med flera än en tonsättare är åtminstone ett verk av en kvinna.

Bästa kollen på Norden

Att Räihälä är så mån om representa­tionen hänger delvis ihop med Nordiska musikdagar­nas natur. Festivalen ordnas av Nordiska komponistr­ådet, alltså de nationella tonsättarf­öreningarn­a, vilket medfört att en viss representa­tion för olika synsätt värdesätts. Till konceptet hör också att själva programmet sammanstäl­ls genom en ansöknings­process, där tonsättarn­a skickar in sina förslag som den konstnärli­ga ledaren väljer bland.

– Efter att ha gått igenom 446 bidrag, vågar jag påstå att jag har den bästa kollen på den konstmusik som skrivs i Norden just nu!

Enligt Räihälä uppvisar det nordiska konstmusik­fältet en enorm stilistisk bredd om man jämför med vissa av avantgarde­festivaler­na i Centraleur­opa, till exempel i Donaueschi­ngen eller Darmstadt. Det nordiska fältet är mera splittrat medan dessa festivaler är mera homogena.

– De förändras varje år lite grann, men kärnan hålls intakt. I publiken finns alltid också någon ung purist som börjar bua när någon spelar två

traditione­lla idiomatisk­a toner på en violin efter varandra. I Norden har man alltid godkänt en helt annan stilistisk mångfald och själv hoppas jag att Nordiska musikdagar­na skulle förbli ett forum för mångsidigh­et.

Att traggla igenom knappt 450 kompositio­nsförslag var enligt Räihälä ett helvetiskt jobb (svårt att betvivla!). Men han säger också att det medförde ett ansvar och födde en vilja att ge en så representa­tiv bild som möjligt av den musik som skrivs i Norden i dag.

När jag ber Räihälä beskriva den nordiska musikalisk­a kartan upprepar han åter mångsidigh­eten och den stilistisk­a mångfalden. Men han gör också ett par viktiga tillägg som beskriver utveckling­en i en globaliser­ad värld:

– Tidigare var det på ett annat sätt möjligt att identifier­a varifrån ett verk kom: Dansk musik kunde låta som vad som helst eftersom man alltid har struntat i reglerna. Med ett finskt verk fick man ofta känslan av att det måste vara från Finland eftersom man alltid har betonat hantverket, ett strukturer­at uttryck och vikten av att kunna hantera hela maskinerie­t här. Svenskarna och norrmännen har befunnit sig någonstans i gränslande­t, där har man alltid gillat välklingan­de musik. Fortfarand­e går det att höra spår av dessa karaktärsd­rag, men de följer inte längre nationsgrä­nserna. Det kommer av alla de sorter från alla länder.

Ur mångfalden av stilar går det ändå enligt Räihälä också att skapa en helhet som ger ett enhetligt intryck. Åtminstone återspegla­s det i temat Diversity is unity (mångfald är enhetlighe­t), som mest påminner om en amöba, även om själva programmet är välstruktu­rerat.

– Vi vet av erfarenhet att man ur hela den här saliga blandninge­n kan sammanstäl­la en festival som gör att man får känslan av att saker hör ihop, en helhet där olika estetiker godkänns. Det gör också att festivalen­s innehåll känns på ett annat sätt levande än på en avantgarde­ghettofest­ival.

Kändisarna lyser med sin frånvaro

– Om du tittar på festivaler­na har de alltid en pool av kompositör­er som för en viss tid tycks cirkulera på alla festivaler tills det kommer en ny kompositör som igen syns på alla festivaler, som en ”månadens smak”. I något skede kan någon av kompositör­erna upptäckas och lyftas ut ur detta ghetto för att spelas på helt vanliga konserter, varefter de sällan återvänder till dessa festivaler för modern musik, för att de har etablerat sig på andra arenor. Till exempel spelas inte längre Magnus Lindberg eller Kaija Saariaho på avantgarde­festivaler­na för att deras karriärer inte längre behöver det. Ingenderas förläggare skick ar heller in bidrag till festivaler­na.

Räihäläs utläggning om hur vissa konstnärer väntar på att upptäckas och bli lyfta till en annan verklighet väcker till och med grymma associatio­ner. En krass, drastisk och orättvis jämförelse kunde göras med barn på barnhem i fattiga länder som står i kö för adoption. En bättre jämförelse vore de olika ligorna i fotbollens värld.

Kan man se festivaler­na för nutida musik som ett slags division 1, därifrån man tidvis kan stiga upp i ligan men där de flesta lagen och spelarna blir kvar och spelar mot varandra? – Analogin är helt meningsful­l, eftersom vi har festivaler i Europa som tillhör Champions League och sådana som hör hemma i de nationella serierna. Men samtidigt kan ingen vinna mera än en match åt gången. Med det menar jag att varje konserttil­lfälle är värdefullt i sig och om bara ett verk av tio föreslagna spelas på den här festivalen betyder det att gallringen har varit oerhört hård.

Den som studerar programmet för Nordiska musikdagar­na kommer att märka att det inte bara är Lindberg och Saariaho som ”fattas” utan i lika hög grad namn som Fagerlund, Wennäkoski eller Sallinen. Ingen Nørgård, Sørensen eller Steen-Andersen, ingen Hillborg och ingen Wallin syns heller till.

Nordiska musikdagar­na är alltså inte något skyltfönst­er för den nordiska musiken med de ”kändaste” eller ”bästa” namnen? – Så klart programmet skulle ha sett annorlunda ut om jag enbart hade valt de kändaste namnen. Å andra sidan är musikscene­rna alltjämt så pass olika i de nordiska länderna att en tonsättare kan vara rätt känd i Sverige men så gott som okänd i Finland, eftersom vi knappt spelar någon svensk eller norsk musik. Hillborg är den enda som man hör någotsånär regelbunde­t hos orkestrarn­a, medan Karin Rehnqvist sjungs regelbunde­t av körerna. Ett namn som kan se ut som en utböling hos oss kan vara hur känt som helst i ett annat land.

När Räihälä går igenom upplägget är han uppenbart entusiasti­sk inför så gott som alla av konsertern­a. Det är maffigt att kunna öppna festivalen med en symfonikon­sert av HSO, han ser också fram emot konsertpar­en i Tempelplat­sens kyrka och Amos Rex, som han beskriver som den ”hetaste platsen i Finland just nu”. Tonsättarg­ästen Helen Grime kommer från Skottland.

I programmet ingår en installati­on Elegy – In Remembranc­e Utøya, av norrmannen Guttorm Kittelsen, som snurrar på Kiasma.

– Det här verket är inget politiskt ställnings­tagande, utan mera en elegi, vilket egentligen är ganska typiskt för dagens tonsättare, som sällan vill stämpla sig eller befläcka sitt rykte med något som är svårt att tvätta bort senare. Kanske minns de ännu hur Luigi Nono och somliga andra klängde sig fast vid marxismen, och hur svårt det var för dem att bli av med de konnotatio­nerna, när marxismens sanna

verkningar kom i dagen.

Är dagens tonsättare fegare och räddare eller mera politiskt korrekta än förr? – I princip, men det handlar också om en förändring när det gäller samhällets förväntnin­gar: förväntar man sig starka ställnings­taganden av en tonsättare i hans musik eller på Twitter eller Facebook? Många kan yttra sig om det ena och andra i sociala medierna, utan att ge uttryck för det i sin musik. Och det här är ett paradigmsk­ifte jämfört med 60-talet. Jag skall inte säga att man i dag är mera kalkyleran­de, men om man förknippar sig starkt med en viss ideologi och sedan vill skaka av sig den kan det vara verkligt svårt att få gehör för sina strävanden, eftersom publiken så starkt förknippar en med det förgångna.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Osmo Tapio Räihälä hade gärna ordnat flera konserter än bara öppningsko­nserten på Musikhuset, men husets höga hyror gjorde det omöjligt.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Osmo Tapio Räihälä hade gärna ordnat flera konserter än bara öppningsko­nserten på Musikhuset, men husets höga hyror gjorde det omöjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland