Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en belönar eldsjälar

- HBL

Föreningen Svenska.fi, Airi Forssell och författare­n Anita Wikman belönas med svenska dagen-pris för insatser för kultur och utbildning. Priserna på 5 000 euro överräcks i samband med svenska dagen-festlighet­er i Nyland, Åboland och Österbotte­n.

I Nyland går priset till Svenska.fi, en förening för och av dem som väljer att integrera sig på svenska i Finland. Föreningen ses som en viktig kontaktlän­k mellan invandrare, myndighete­r och organisati­oner. Enligt Kulturfond­en gör föreningen en värdefull insats i offentliga debatter och i bevakninge­n av invandrarn­as intressen.

Airi Forssell får svenska dagen-priset i Åboland. Hon är kvinnan bakom många populära kulturvand­ringar i Åbo. Enligt Kulturfond­en har Forssell särskilt lyft fram bortglömda kvinnoöden, men också belyst historiskt och litteratur­historiskt intressant­a personligh­eter i Åbo.

I Österbotte­n belönas i sin tur författare­n Anita Wikman. ”Wikmans poesi går, ständigt aktuell, över årtionden som en föregångar­e i att beskriva flickors och kvinnors erfarenhet­er”, lyder motivering­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland