Hufvudstadsbladet

”Mår du själv bra får du andra att må bra”

Att ta hand om sig själv och sin hälsa är viktigt. tycker Cecilia Back. Om tio år hoppas hon ha ett jobb där hon får hjälpa människor i vardagen.

- Vilka är dina förebilder? Vad ger dig mest glädje? Vilket är ditt bästa luciaminne? Var finns ditt smultronst­älle? JAEL NYMAN dagbok@hbl.fi

Vad fick dig att vilja ställa upp i luciavalet? – Jag tycker först och främst att det är en jättefin tradition. Dessutom har jag varit Nykarlebys lucia och det var jätterolig­t att se vilken positiv inverkan det har på andra människor. Därför vill jag gärna uppleva det igen.

– Min främsta förebild är nog min mamma. Hon är genuint snäll, en som inte vill någon person illa.

– Att se andra glada. När man ser att någon annan är glad så känns det bra. Jag blir också glad av att få hjälpa andra och se att man fått hjälpa till.

– Min mamma har födelsedag på luciadagen så vi brukade fira henne genom att lussa för henne – jag var lucia och min bror var stjärngoss­e. På morgonen väckte vi henne genom att sjunga både Ja må hon leva och luciasånge­n. Hon blev jätteglad, det var alltid lika roligt!

Hur tar du hand om dig själv? – Jag försöker motionera och har nyligen börjat meditera för att få lugn i vardagen. Det är viktigt att ta hand om sig själv. Mår du själv bra får du också andra runtomkrin­g dig att må bra.

Finns det något särskilt mörker i vår tid som lucia ska skingra? – Jag tänker direkt på det ändamål

luciainsam­lingen går till – utsatta barnfamilj­er. Även i Finland finns det barn och ungdomar som är hemlösa. Det är viktigt att alla har rätt till trygghet och att känna att man har någon man kan lita på.

Vilken julsång betyder mest för dig? – Jag gillar julsånger i allmänhete­n, men min favorit är kanske ändå Julens tid är här. Både texten och melodin är jättefin i den sången och den skapar stämning. Jag blir alltid glad av den.

Vad ska lucia absolut inte göra? – Om man bara får säga en sak så är det nog att lucia inte får ignorera människor. Lucia måste ha tid för alla, ge värme och trygghet och visa att hon finns där för den som behöver och kanske inte har någon annan.

Vad gör du om tio år? – Då jobbar jag på en ambulans och får hjälpa folk i vardagen. Man kan förstås aldrig veta vad som händer i framtiden, men jag hoppas jag bor kvar i Österbotte­n och att jag mår bra och får vara frisk.

Ditt vardagstip­s för att förbättra världen? – Jag försöker vara vänlig mot alla, till exempel genom att säga god morgon och visa att man finns där. Det kan få andra att känna sig trygga och göra deras dag bättre – åtminstone är det så för mig! Då någon glatt säger god morgon och frågar hur man har det och man får prata ut lite så blir man genast gladare.

– Det första jag tänker på är Komossa. Min pojkvän är därifrån och där är jättefint och lugnt.

Luciajuryn satte stor fokus på kandidater­nas sociala engagemang – vad gör du? – När jag har kläder som är hela och som jag inte längre använder för jag dem till klädåtervi­nningen och hoppas att någon annan får glädje av dem. Jag tänker även på att jag inte ska slänga mat, eftersom det finns så många som inte har mat på bordet varje dag.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Cecilia Back skulle gärna träffa Michelle Obama. – Hon är verkligen en förebild och en person som är snäll mot alla. Jag skulle fråga henne hur det känns att vara en av världens mäktigaste kvinnor.
FOTO: CATA PORTIN Cecilia Back skulle gärna träffa Michelle Obama. – Hon är verkligen en förebild och en person som är snäll mot alla. Jag skulle fråga henne hur det känns att vara en av världens mäktigaste kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland