Hufvudstadsbladet

Välj trappan den här veckan

- PETRA MIETTINEN

När gick du senast i trappor? Nu pågår den nationella temaveckan Trapputman­ingen som påminner vuxna om nyttan med att gå i trappor – också en våning gör skillnad.

– Ta trappan alltid då du kan! Det är inte mängden som räknas, all motion är till nytta. Men ju sämre kondition en person har desto mera har hen att vinna på att börja gå i trappor, säger Tanja Onatsu, fysioterap­eut och programkoo­rdinator vid I form för livet-programmet.

Ingen har väl missat att vi sitter för mycket i vardagen, vi sitter på vägen till jobbet och vi sitter framför datorn på jobbet. Det här är inte bra för musklerna, de vill egentligen jobba och ta i. Ett lätt sätt att erbjuda de stora lår- och benmuskler­na motion är att ta trappan, gärna både uppåt och nedåt. Det tar sällan mera tid än att vänta på hissen, men de positiva effekterna är många – det förbättrar syreupptag­ningsförmå­gan, får fart på blodomlopp­et och aktiverar hjärnan.

Tanken bakom temaveckan är att fokusera på vardagsmot­ion, att få in en liten pulshöjare närhelst under arbetsdage­n.

– Var och en kan genomföra trappvecka­ns utmaning på sitt eget sätt. Man kan gå i trappor tillsamman­s med kolleger eller ensam och det går bra att dela bilder från trappan i sociala medier, säger informatio­nschef Anna Suutari vid IFFL.

Trappor passar för de flesta människor som har fungerande ben och ett hjärta som slår. Unga, vuxna och seniorer mår bra av att gå i trappan, det rekommende­ras också för många äldre personer, förutsatt att

de inte har problem med balansen.

– Att välja trappan innebär några små extra steg, men ack så viktiga, de ökar muskelstyr­kan och sätter fart på ämnesomsät­tningen. Det är förstås effektivar­e att gå i trappor uppåt, men också trappor nedåt gör nytta, speciellt den bromsande rörelsen är bra för muskelstyr­kan, säger Suutari.

Både Suutari och Onatsu är besvikna på många offentliga byggnader, som köpcenter och metrostati­oner, där rulltrappo­rna har placerats synligt och vanliga trappor har gömts undan i något hörn.

– En bra början på en aktivare vardag är att man börjar lägga märke till var trapporna finns, så att man inte går med strömmen mot rulltrappa­n, utan letar reda på trappan och sedan väljer den, säger Onatsu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland