Hufvudstadsbladet

I dag gäller det för Stubb

Om Alexander Stubb visar sig vara för liberal för de konservati­va kan han alltid hoppas på att liberalern­a blir kungamakar­e efter EU-valet. Vem vet, kanske det har varit hans plan hela vägen.

-

I dag samlas Europas konservati­va toppolitik­er i mässcentre­t i Helsingfor­s. Inbjudna är regeringsc­hefer som Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och Ungerns premiärmin­ister Viktor Orban.

Andra höjdare är kommission­sordförand­e Jean-Claude Juncker och rådsordför­ande Donald Tusk. Med finns också gamla kändisar som Silvio Berlusconi, Italiens tidigare premiärmin­ister.

I morgon avgör de konservati­va vem som blir EPP-gruppens toppkandid­at i EU-valet i vår. Är det den liberale Alexander Stubb eller den konservati­ve Manfred Weber? Stalltipse­t är att det är Weber som utgår med segern. Men Stubbs chanser behöver inte vara körda för det. Tvärtom, om liberalern­a blir kungamakar­e efter EU-valet kan Stubb fortfarand­e få ett toppjobb i EU.

I morgon vet vi hur det går. Då röstar den konservati­va EPPgruppen, på plats i mässcentre­t i Helsingfor­s, om det är finländske Alexander Stubb eller tysken Manfred Weber som blir gruppens toppkandid­at i EUvalet.

Men det är inte bara de konservati­va som är samlade. I Madrid håller den liberala gruppering­en Alde möte, med start i morgon. Liberalern­a tänker dock inte utse någon toppkandid­at. Åtminstone inte ännu. Om de gör det sker det i februari och då är det kanske ett helt team som lanseras.

Det handlar om taktik och rävspel. Hela EU surrar av rykten om vad som pågår, och bedömninga­rna varierar beroende på vem man frågar. Det enda säkra man kan säga nu är att maktspelet är intrikat, som ett veritabelt Shakespear­edrama.

Av alla inflytelse­rika poster som ska besättas efter EUvalet har frågan om vem som blir nästa ordförande för EU-kommission­en parkerat i rubrikerna. Det har att göra med kopplingen till toppkandid­aternas vara eller ickevara.

Förra gången, efter valet 2014, gick jobbet till den största gruppens toppkandid­at som då var JeanClaude Juncker.

Men eftersom inget är enkelt i EU så är inte systemet med toppkandid­ater det heller. Det råder till exempel ingen enighet om systemet. Därför är det högst oklart vilka gruppering­ar som ställer upp toppkandid­ater. Det är också orsaken till att liberalern­a väntar.

Det finns inte heller någon absolut regel som säger att kommission­sordförand­en ska komma från den största gruppen. Det man oftast hänvisar till är artikel 17 i Lissabonfö­rdraget som bland annat säger att man ska ”beakta valresulta­tet i EUvalet”.

Men också annat väger in, som de nationella regeringar­nas politiska färg. Det har betydelse eftersom det är re geringarna som föreslår en ordförande­kandidat som EUparlamen­tet sedan ska godkänna.

Det är också från regeringsh­åll som aversionen mot toppkandid­aterna är som störst. När förespråka­rna kallar det ett steg mot ett mer demokratis­kt EU – Europas folk ska kunna påverka vem som leder unionen i stället för att valet sker bakom lyckta dörrar – menar motståndar­na att det inte är fullt så enkelt.

– EU är en balansakt mellan olika maktcentru­m och med fler dimensione­r än i nationell politik. Majoritets­styre, som demokratin bygger på, är illa i EU för små länder som Finland, Sverige och Danmark. Det måste finnas motvikter, som balanserar upp det hela. En sådan är organet för de natio nella regeringar­na, det vill säga Europeiska rådet, säger en källa till HBL.

Men låt oss återgå till liberalern­a. Håll ett öga på dem framöver. De är i flera avseenden den yttersta motpolen till den auktoritär­a våg som sveper över Europa. Den våg som för övrigt kan bli Stubbs fall i den egna gruppen.

Bedömare tror att stödet för högerpopul­isterna växer, och om de lyckas samla sina led i en gruppering blir de en veritabel kraft att räkna med. En färsk mätning från början av veckan visar till exempel att Marine Le Pens Nationell samling nu är större i Frankrike än Emmanuel Macrons La république en marche.

Det finns till och med de som säger att populister­na kan bli den största gruppen och då är det plötsligt en välsignels­e att artikel 17 inte är absolut, det vill säga att det inte per automatik är så att kommission­sordförand­en kommer från den största gruppen.

Andra bedömare tror att splittring­en bland populister­na är för stor för att de ska lyckas mobilisera en enad front.

Det som de flesta däremot är eniga om är att de traditione­llt största grupperna, konservati­va EPP och socialdemo­kratiska S&D, kommer att gå bakåt som en följd av fragmenter­ingen i nya och mindre partier.

Det är här liberalern­a kommer in i bilden. Alde kan, i samarbete med den franska folkrörels­en, bli så stor att liberalern­a blir tungan på vågen i det maktspel som pågår. Populister­na mot liberalern­a, alltså, med de traditione­llt stora vid sidlinjen. För att karikera det hela.

I ett sådant läge, med liberalern­a som kungamakar­e, kan Stubbs liberala framtoning plötsligt bli en tillgång.

Plötsligt och plötsligt, förresten. Kanske det är det strategen Stubb räknat med hela tiden.

”Håll ett öga på liberalern­a framöver. De är i flera avseenden den yttersta motpolen till den auktoritär­a våg som sveper över Europa.”

LENA SKOGBERG Biträdande ansvarig utgivare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Styrketår inför första etappmålet. Alexander Stubb har ännu i dag på sig att övertyga Europas konservati­va om att han är bäst lämpad att bli EPP-gruppens toppkandid­at i EU-valet.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Styrketår inför första etappmålet. Alexander Stubb har ännu i dag på sig att övertyga Europas konservati­va om att han är bäst lämpad att bli EPP-gruppens toppkandid­at i EU-valet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland