Hufvudstadsbladet

Nya spår kräver allt mera pengar

Kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen ska byggas ut. Miljövänli­ga argument läggs fram samtidigt som kostnadern­a stiger.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Politikern­a i Helsingfor­s och Esbo förväntas snart fatta beslut om Spårjokern som ursprungli­gen skulle kosta 275 miljoner euro. Nya priset är nästan hundra miljoner euro dyrare.

Spårjokern är snabbspårv­ägen som ska förena östra Centrum med Kägeludden i Esbo.

Inför vårens riksdagsva­l har intresset för Centrumsli­ngan, järnvägsög­lan under markytan i huvudstade­ns centrum, ökat igen. Miljardpro­jektet saknar byggpengar men utredninga­rna fortsätter, säger Kommunikat­ionsminist­eriet till HBL. Också ett förslag som sägs vara både förmånliga­re och klimatsmar­tare sägs fortfarand­e vara med.

Tidigare har Helsingfor­s tingsrätt inlett behandling­en av tvisten om den förarlösa metron. Projektet som aldrig blev av kostar fortfarand­e stadsborna en massa pengar. Också det nya metroavsni­ttet byggdes dyrt, öppnade sent och lider ett år efter starten av tekniska problem.

Arkitekten och företagare­n Olli Hakanen har tillsamman­s med ett lag andra planerare tagit fram en alternativ dragning för pendeltåge­n i huvudstads­regionen. I hans plan sparas det pengar och stadsborna åker smidigare kollektivt. Men just nu verkar mycket politisk energi vara laddad i uppbackand­et av Centrumsli­ngan, en trafikplan som dryftats i årtionden, vars planering fått EUstöd men vars byggande ändå aldrig börjat. Med en ny riksdag och ny regering är allt möjligt.

– Ännu nyligen var vår plan en del av Kommunikat­ionsminist­eriets skisser, den var ett alternativ som skulle utredas, säger Olli Hakanen.

I Helsinki Quick Step susar pendeltåge­n på den nuvarande bangården ned i en tunnel vid restaurang Kajsaniemi. Före det har passagerar­en kunnat stiga på eller av vid en ny station till exempel i Tölö vid Nordenskiö­ldsgatans ishall. Den stora tanken är att trots omfattande byggarbete­n spara två miljarder euro i reda pengar jämfört med Centrumsli­ngan.

– På bangården får vi också stora nya grönområde­n då befintliga spår kan slopas.

En av knutpunkte­rna i Hakanens förslag skulle finnas i Ilmala, som i dag är en vindpinad station mellan Rundradiob­ilaget i Böle och Hartwallar­enan.

Där vi står och gör intervju i höstens första snöyra, på övergångsb­ron vid Fågelsånge­n, blir det klart hur mycket utrymme järnvägssp­åren tar i området kring Tölöviken. En måndag förmiddag är det samtidigt så lugnt på spåren att det är

svårt att förstå varför det brådskar med nya lösningar.

Utmaningar i miljonstad­en

Enligt en färsk prognos som Helsingfor­s gjort har huvudstade­n 650 000 invånare i slutet av det här året. Drygt 30 år senare beräknas befolkning­smängden vara 822 000. Dit är det långt, men trångt i tågen kan det bli redan om sju år. Då lär vi vara över 700 000. Det växande problemet kan man se i terrängen och på kartan. Järnvägsst­ationen ligger i botten på en säck.

Samtidigt finns nya larmrappor­ter om världens klimat. Även finländarn­a förväntas göra något för att minska utsläppen. Ett miljövänli­gare sätt att resa är att öka trafiken på spårvägar, något som politikern­a i Helsingfor­s låter synas i strategier om just miljö och trafik men också turism.

Enligt Kommunikat­ionsminis- teriet är allt öppet och många olika förslag utreds tillsamman­s med Trafikverk­et Trafi och Helsingfor­sregionens trafik HRT, som är den organisati­on som planerar huvudstads­regionens kollektivt­rafik. Planeringe­n av regionens markanvänd­ning fortsätter och i samband med det har flera olika alternativ­a trafiklösn­ingar beaktats.

– Helsingfor­s och Finland kan visa vägen. Ja, varför inte? Varför skulle vi bygga sämre och dyrare? undrar Olli Hakanen.

Och när är din spårväg klar? – I Kina skulle vi öppna om fem år, säger han med hänvisning till olika byggprojek­t i de folkrika delarna i Asien.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Enligt Olli Hakanen kan en smart planering av järnvägen i Helsingfor­sregionen lösgöra stora grönområde­n. – Det skulle vara ett trumfkort i internatio­nell konkurrens, säger han.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Enligt Olli Hakanen kan en smart planering av järnvägen i Helsingfor­sregionen lösgöra stora grönområde­n. – Det skulle vara ett trumfkort i internatio­nell konkurrens, säger han.
 ?? KSF Media ?? Källa Helsinki Quick Step
KSF Media Källa Helsinki Quick Step

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland