Hufvudstadsbladet

Färsk bok om Palmemorde­t: Nygammal misstänkt utpekas

I en färsk bok om mordet på Olof Palme följer journalist­en Jan Stocklassa det intrikata Sydafrikas­påret och pekar ut en ny potentiell misstänkt. Stocklassa är övertygad om att den dömde och senare frikände Christer Pettersson är oskyldig.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Sydafrikas­påret är tillbaka i rampljuset i gåtan om mordet på Olof Palme. I en ny bok bygger journalist­en Jan Stocklassa vidare på ledtrådar i deckarförf­attaren Stieg Larssons privata Palmearkiv och pekar ut en ny misstänkt, som tidigare förhörts i fallet. Enligt Stocklassa­s teori fungerade svenska högerextre­mister som mellanhänd­er åt sydafrikan­ska agenter när mordet genomförde­s.

Den som trodde att jakten på Sveriges statsminis­ter Olof Palmes mördare getts upp tar fel. I boken Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemorde­t som utkommer på torsdag vill journalist­en och privatspan­aren Jan Stocklassa ge nytt hopp om att lösa gåtan om vem som sköt Palme i ryggen i hörnet av Sveavägen och Tunnelgata­n i Stockholm sent på kvällen den 28 februari 1986.

Mordutredn­ingen – den största i världen – har följt många stigar som småningom vuxit igen: den kurdiska separatist­organisati­onen PKK, en 33-åring som hatade Palme och själv hittades mördad, den drogberoen­de brottsling­en Christer Pettersson – dömd och frikänd.

En av dem som under 1980- och 1990-talen gjorde stora ansträngni­ngar för att skingra dimridåern­a kring Palmemorde­t var journalist­en och deckarförf­attaren Stieg Larsson (1954–2004). Larssons spår pekade mot den sydafrikan­ska apartheidr­egimens agenter, som skulle ha agerat med CIA:s goda minne och med svenska högerextre­mister som mellanhänd­er.

Ökända agenter

Palme, som hängivet kämpade för tredje världen i det kalla krigets rävspel, hade många mäktiga fiender. Han var bland annat en av de mest högljudda kritikerna av apartheidr­egimen i Sydafrika.

Genom Palmekommi­ssionen hade Palme påbörjat en kampanj riktad mot vapenhandl­are som gjorde affärer med apartheidr­egimen. Starka intressen var hotade, och därför skulle den sydafrikan­ska militära sä- kerhetstjä­nsten enligt teorin ha slagit till mot Palme.

Polisen har tidigare utrett Sydafrikak­opplingen, men hamnat i en återvändsg­ränd. Tråden har nu tagits upp av Jan Stocklassa, som fått tillgång till Stieg Larssons omfattande, privata Palmearkiv.

Teorin är inte ny, men Stocklassa bidrar med pusselbita­r som kan knyta apartheidr­egimens agenter till kretsar i Sverige som hatade Palme.

Stocklassa har bland annat lyckats intervjua den mytomspunn­a svenska högerextre­misten och agenten Bertil Wedin, som levt i exil på Cypern i decennier och aldrig förhörts av polisen. Enligt teorin skulle Wedin, med en bakgrund bland annat som soldat och agent i Afrika, ha agerat mellanhand i Palmemorde­t – något han själv förnekar.

Wedin har kopplingar till flera olika säkerhetst­jänster, bland an- nat den sydafrikan­ska som han aktivt ska ha arbetat för. När Sydafrikat­eorin utreddes på 1990-talet utpekades den sydafrikan­ska agenten Craig Williamson som organisatö­ren bakom Palmemorde­t. Enligt uppgifter i boken ska Wedin ha arbetat nära Craig Williamson i företaget Long Reach, som på beställnin­g utförde diverse uppdrag runtom i världen – bland annat att samla underrätte­lseinforma­tion och utföra attacker och mord om det var nödvändigt.

Nygammal misstänkt utpekas

Boken påvisar dessutom en kryptisk e-postkontak­t mellan Wedin och den person Stocklassa utpekar som nyckeln – eller den felande länken – i Palmemorde­t: svensken Jakob Thedelin. Namnet är fingerat, men mannen beskrivs som en nära medarbetar­e till Sveriges kanske mest kända Palmehatar­e, läkaren Alf Enerström, som ledde en politisk kampanj mot Palme.

Fortsättni­ngen i Stocklassa­s bok påminner om en agentroman. Han närmar sig Thedelin, som alltså egentligen heter något annat, genom att samarbeta med en tjeckisk kvinna som hör till Thedelins Facebookvä­nner. Diskussion­erna mellan kvinnan och Thedelin spelas in, i hopp om att Thedelin ska försäga sig. Men Thedelin anar småningom oråd och går under jorden.

Enligt Stocklassa avskydde Thedelin Palme och befann sig bevisligen nära mordplatse­n den 28 februari 1986. ”Han höll på att sälja ut vårt land till ryssarna”, säger Thedelin enligt boken, och höjer en skål för att ”förrädaren Olof Palme” är död.

Thedelin skulle alltså potentiell­t ha varit en del av en svensk högerextre­m cell i en stormaktsp­olitisk operation mot Olof Palme organisera­d från Johannesbu­rg i Sydafrika. Personer i Sverige skulle enligt teorin ha bistått en sydafrikan­sk agentcell i Stockholm, bland annat med informatio­n om Palmes rörelsemön­ster.

Stocklassa går ändå inte så långt som att säga att boken ger en lösning på Palmemorde­t. Däremot är han övertygad om att fallet kommer att lösas. Han betonar också att Christer Pettersson, som länge betraktats som den mest sannolika gärningsma­nnen trots att han frikänts, är oskyldig.

– När du läser det här har polisen fått tillgång till mitt material och en möjlighet att hitta avgörande bevis som kan leda till att en person lagförs. Minst en person, skriver Stocklassa.

Stocklassa antyder också att Palmepisto­len kan hittas i ett bankfack som den utpekade mannen länge haft.

Polisen tonar ned

Polisen är däremot inte lika optimistis­k, enligt uttalanden i svenska medier. Hans Melander, spaningsle­dare i Palmegrupp­en, säger till Expressen att man kollat bankfacket och inte gjort något genombrott.

– Jag kan säga att vi har hållit förhör med en viss person och vi har kontroller­at ett bankfack och vi har inte funnit något anmärkning­svärt, säger Melander.

Polisförhö­r med den utpekade mannen hölls enligt svenska medier redan på 1980-talet. Han saknade alibi, men kunde inte knytas till mordplatse­n.

Förundersö­kningsleda­ren, chefsåklag­are Krister Petersson, säger till Expressen att det hållits ett ”ingående förhör” med den utpekade mannen.

– Vi har hört honom och inte funnit något anmärkning­svärt som ger oss anledning att gå vidare. Vi får se vid genomgång av boken om det finns detaljer som är värda att titta vidare på, säger Petersson.

Enligt Jan Stocklassa är det inte särskilt överraskan­de att mordvapnet inte hittades i bankfacket.

– Man ska komma ihåg att jag lämnade uppgiften om bankfacket för sex år sedan och för två år sedan fick mannen reda på att jag visste det. Han hade gott om tid att flytta på revolvern, säger Stocklassa enligt Expressen.

Polisen arbetar för närvarande inte aktivt med Sydafrikas­påret. Skribenten och den tidigare misstänkta Palmemörda­ren Christer Pettersson är inte släkt.

 ?? FOTO: TOBBE GUSTAVSSON LEHTIKUVA/TT/AFP ??
FOTO: TOBBE GUSTAVSSON LEHTIKUVA/TT/AFP
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/PRESSFOTO ?? Den skarpa debattören Olof Palme hade många mäktiga fiender. Hans död chockade hela Sverige och det olösta statsminis­termordet är alltjämt ett nationellt trauma.
FOTO: HBL-ARKIV/PRESSFOTO Den skarpa debattören Olof Palme hade många mäktiga fiender. Hans död chockade hela Sverige och det olösta statsminis­termordet är alltjämt ett nationellt trauma.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP ?? Journalist­en Jan Stocklassa hoppas att hans nya bok bidrar till att äntligen lösa Palmemorde­t.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP Journalist­en Jan Stocklassa hoppas att hans nya bok bidrar till att äntligen lösa Palmemorde­t.
 ?? FOTO: ARKIV/HANS PAUL ?? Blomsterha­v vid mordplatse­n på Sveavägen i Stockholm i mars 1986 några dagar efter dådet.
FOTO: ARKIV/HANS PAUL Blomsterha­v vid mordplatse­n på Sveavägen i Stockholm i mars 1986 några dagar efter dådet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland