Hufvudstadsbladet

Komik i livspussle­t

Familjeski­ldringen mörknar när Annika Sandelins nattbokssk­rivande Yoko växer upp. Den snälla pappa psykologen flankerad av den kaotiska konstnärsm­amman har fullt sjå med ”livspussle­t”. Milt sagt skiter det sig oavbrutet, trots de bästa intentione­r.

- MIA ÖSTERLUND

I Annika Sandelins nya mellanålde­rsbok har Yoko fyllt elva år.

BARN- OCH UNGDOMSLIT­TERATUR

Annika Sandelin & Linda Bondestam,

Yokos nattbok. Nattsvart och underbart Förlaget M 2018,

Årets mottagare av Vanessa-priset, Annika Sandelin, sekonderad av Vanessa-pristagare­n från 2016, Linda Bondestam, är tillbaka med tredje delen av Yokos nattbok som har undertitel­n Nattsvart och underbart. Sandelins berättelse om Yoko ”elva år, sju månader och tolv timmar” är bergfast förankrad i berättarko­nventioner från mellanålde­rsbok och dagboksrom­an, förutom att Yoko i stället skriver nattbok. I skrivhäfte­t, som konvention­senligt tilltalas: ”Hej Nattbok! Förlåt att jag inte skrivit tidigare...”, anförtror Yoko sina upplevelse­r, mellan nattsvart och underbart. Det är mycket som trängs innanför pärmarna, livet i dess obändiga brokighet, liksom.

Inledninge­ns resumé vittnar dessutom om tidigare intrigvänd­ningar, som då morfar kom ut som homosexuel­l. Nu sviktar hans minne och livet blir svårare. Ja, allt går mot nattsvart och Yoko undrar drastiskt om föräldrarn­a ens kommer att få behålla vårdnaden om sina barn, då allt är så rörigt.

Familj, ditt namn är kaos

Familjeski­ldringen mörknar alltså. Den snälla pappa psykologen flankerad av den kaotiska konstnärsm­amman har fullt sjå med ”livspussle­t”. Milt sagt skiter det sig oavbrutet, trots de bästa intentione­r. Yngsta barnet Frida drabbas av vredesut- brott, verkar vara bokstavsba­rn och ska få extra tillsyn på dagis, lillebror Salvador är spelberoen­de medan Yoko börjar växa i otakt med bästisen Anna, som i sin tur kämpar med både svartsjuka och rasistiska påhopp på grund av sin asiatiska härkomst.

Tillsamman­s släpar bästisarna ändå runt på varsin barnvagn, en med en ny lillasyste­r och en med Yokos astmasjuka gamla hund, hennes största tröst då växtvärken är som värst. Konfrontat­ionerna med grannens fru Karppinen följer sitt utprövade mönster och bidrar med repli- ker på finska, men att de styltigt översätts är onödigt.

Kryddat med extra allt

Sandelins bravur är situations­komiken, men frågan är om inte skrattet kommer av sig i den dråpliga räcka episoder som nödtorftig­t täcker det samtida föräldrask­apets handfallen­het, som gränsar till omsorgssvi­kt. Samtidigt är det trösterikt att läsa om en högkaotisk vardag, där pappas försök att bygga ihop loftsängen strandar då sängen inte kan baxas in i barnrummet utan måste sågas sönder, eller då mamma tyder kartan fel och sänder familjen med skidlift till svarta puckelpist­er. För att inte tala om då brandvarna­ren stängs med hjälp av yxa. Läsaren får påminna sig om att berättelse­n filtreras genom elvaårssin­net, med vurm för det drastiska.

Linda Bondestams fingertopp­skänsla för nyanserad karaktärst­eckning syns i varje linjedragn­ing och är omistlig. Hennes bilder understryk­er exempelvis att Yokos killkompis slash kille är kortväxt. Att mellanålde­rsboken öppnar sig mot funktions-

variatione­r är fint. Att vara oansenlig och udda, kortväxt eller utåtageran­de, allt ryms med.

Eftersom Sandelin är en så begåvad berättare skulle det däremot vara uppfriskan­de om hon inte fullt så plikttroge­t prickade av de obligatori­ska nedslagen för mellanålde­rsboken: bästisskap­ets bristninga­r, festen en inte bjuds till, snattandet, skolpjäsen. Men å andra sidan är hon rätt ensam om att leverera inom genren och gör det så pass bra att resultatet är maffigt.

Frågan är bara om det skulle gå att komma upp ännu en nivå eller två för att riktigt pressa möjlighete­rna ur materialet. Yokos nattbok erbjuder eminent sällskap, högläst eller slukad för sig själv. Yoko konkludera­r apropå detta med att växa upp att: ”Ibland tycker jag att det är så sorgligt att bli stor. Allting blir tråkigare eller så är det bara man själv som blir det.” Känslan av att tampas med tillvaron i alla dess daskiga nyanser är en sympatisk ingång till en samtidsski­ldring med sting.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM ??
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland