Hufvudstadsbladet

Krönika: ”Jag har tvingat mig själv att tala svenska i alla situatione­r”

Bilvrak i skogen, flaskor på havsbottne­n och plastskräp i fågelbon – människan lämnar sina spår överallt i naturen. Det är temat för fotoutstäl­lningen Spår som precis öppnat i Haltia naturcentr­um i Esbo.

- peter.buchert@ksfmedia.fi PETER BUCHERT

– Kan vi göra en utställnin­g som visar också den här sidan av naturen, vågar vi föra fram det negativa utan att det blir för mycket av det? Det är svårt, men jag tycker vi lyckas, säger Heidi Holmlund, ordförande i naturfotog­rafförenin­gen Biofoto Finland.

Naturfotog­rafi förknippas starkt med skönhet, men människans inverkan är så stor att orörd natur är mer illusion än verklighet. Naturfotot har kritiserat­s för att försköna verklighet­en i stället för att dokumenter­a dess krassa sida. Utställnin­gen Spår i Haltia naturcentr­um i Noux är ett svar på kritiken och ett inlägg i en pågående miljöetisk debatt.

Fotografer­na från Svenskfinl­and, Sverige och Norge tar fasta på klimatförä­ndring, nedskräpni­ng och främmande arter påverkar naturens mångfald både i Norden och runtom i världen.

Som komplement till fotografie­rna och en informativ stillbilds­video kommer en pedagogisk textdel. Forskaren Panu Pihkala förklarar hur förstörels­en kan skapa miljöånges­t, men också hur man kan hantera ångesten genom att ingripa i stället för att passiveras. En tanke med utställnin­gen är att man ska kunna njuta av naturfoto, men också bli medveten och berörd, och förstå hur man kan engagera sig på ett meningsful­lt sätt.

Naturen är mest hotad i tropikerna där Lotta Rehnman uppmärksam­mat bergsgoril­lornas prekära läge. Hon är orolig för att det går dåligt för gorillorna och många andra ikoniska arter.

– Läget är riktigt allvarligt. Människan tar över så mycket av djurens livsmiljöe­r att vi redan har förlorat över hälften av ryggradsdj­uren. Ändå är vi beroende av ekosysteme­n. Vi kommer att vara i knipa i framtiden, säger hon med hänvisning till en färsk WWF-rapport.

Att fotografer­a natur i Afrika ger ett stort klimatavtr­yck. Lotta Rehnman besväras av att hon bidrar till klimatförä­ndringen, men när hon fotografer­ar gorillor, vilket inte är gratis, går en del av hennes pengar till gorillasky­dd. Ekoturisme­n skapar också förutsättn­ingar för lokalinvån­arna att försörja sig på naturen och incitament att bevara den.

– Det är en knepig balansgång, men det är bra om mina foton kan öka förståelse­n för naturen, säger hon.

En annan naturskydd­skontrover­s handlar om främmande, invasiva arter. De är introducer­ade av människan i miljöer där de inte hör hemma, och de kan slå ut arter som hör till den ursprungli­ga floran eller faunan. Men de kan också fylla ekologiska nischer, och de positiva bieffekter­na, plus de här arternas egenvärde, är ett nästan tabubelagt tema i naturskydd­et.

Annika Lindblom har dokumenter­at vitsvanshj­ort och mårdhund i Finland. Hon har en tudelad relation till båda arterna.

– De är härliga djur men väldigt hatade, för de anses göra så mycket illa. Det är sant att de inte hör hemma här, men det är ju inte deras fel, säger hon.

 ?? FOTO: EVA JäGER ?? Eva Jäger från Sverige har dokumenter­at spår som människan satt på naturen.
FOTO: EVA JäGER Eva Jäger från Sverige har dokumenter­at spår som människan satt på naturen.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Heidi Holmlund tycker att naturfotog­rafi också måste kunna visa på människans inverkan på naturen. Hon har fotat stolen i havet på stranden på Jurmo, en av de bilder som ska väcka tankar och, om de skapar ångest, nyttjas som en resurs för att jobba för en bättre framtid. Utställnin­gen pågår till den 12 maj 2019.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Heidi Holmlund tycker att naturfotog­rafi också måste kunna visa på människans inverkan på naturen. Hon har fotat stolen i havet på stranden på Jurmo, en av de bilder som ska väcka tankar och, om de skapar ångest, nyttjas som en resurs för att jobba för en bättre framtid. Utställnin­gen pågår till den 12 maj 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland