Hufvudstadsbladet

Möte som formar Europa i Helsingfor­s i dag

Europas center-höger hoppas få fortsätta leda EU i gammal tappning, men en omvälvning är på gång. Den här veckan samlas ingrediens­erna för hur Europa ser ut de närmaste åren på två möten – EPP i Helsingfor­s och det liberala Alde i Madrid. Vad sker?

- reporter SYLVIA BJON

Varför är Europapart­iernas kongresser relevanta?

Europas största parti just nu, den center-högerkonse­rvativa gruppen EPP, kommer att samlas med över 700 delegater i mässcentre­t i Helsingfor­s.

EPP:s kongress i Helsingfor­s mässcentru­m börjar i dag onsdag. Den främsta programpun­kten är att välja EPP:s toppkandid­at, som tävlar om att bli kommission­ens ordförande. Valet står mellan den tyska kristdemok­raten Manfred Weber (CSU) och den liberala finländska moderaten Alexander Stubb (Saml).

Men in flygs också en drös av tunga politiker som alla är spelare på Europas schackbräd­e just nu.

Den här veckan ordnas också en annan kongress. Det liberala Europapart­iet Alde samlas i Madrid, och dit kommer besökare från Emmanuel Macrons parti En Marche. Macron vill bilda en allians av liberala eller progressiv­a, ett gränsövers­kridande nätverk som bildar motvikt mot den allians som euroskepti­ker, högerpopul­ister och invandring­sfientliga partier vill bilda. Den politiska kartan i Europa kan se annorlunda ut efter vårens val.

Vilka ska man hålla ögonen på, förutom toppkandid­aterna?

Angela Merkel, Tysklands långvariga förbundska­nsler, har meddelat att hon kommer att sluta leda sitt parti CDU. Även om hon önskar fortsätta som förbundska­nsler har Europa börjat förbereda sig för tiden efter Merkel.

Samtidigt är det flera bedömare som letar efter tecken på att hon bara tar ett steg i sidled: Det spekuleras i om hon är en svart häst på ett högt EU-jobb, helt oberoende av EPP:s toppkandid­atval. En stol där hon kan platsa är rådspresid­entens (som Donald Tusk har nu). Den rollen handlar om att få ihop kompromiss­er mellan regeringar, och ligger nära Merkels styrkor.

På plats är också CSU-profilen Horst Seehofer, han som var

en påle i köttet på Merkel under regeringsk­risen. De hade interna meningsski­ljaktighet­er om migratione­n – ett ämne som alltjämt präglar Europapoli­tiken och skiljelinj­erna. Men delstatsva­let i Bayern för några veckor sedan var ett nederlag för båda. I stället gick De gröna samt invandring­sfientliga AfD framåt i en polarisera­nde skräll, som ses som ett järtecken.

Viktor Órban flyger in. Ungerns auktoritär­a premiärmin­ister, som talat för ”illiberal demokrati” är omstridd i Europa, där parlamente­t velat se sanktioner mot brott mot rättstaten. Han är också omstridd i EPP. Finländska Samlingspa­rtister har tagit initiativ till att sparka ut hans parti Fidesz. Men Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz – också på plats i Helsingfor­s – är inne på en annan linje, och anser att det är bättre att hålla Órban inbäddad i EPP:s bolster. Kurz hör till dem som utmanat EU:s integratio­nspolitik, talat för hårda gränser och lyft profilen under Österrikes EU-ordförande­skap.

På plats finns också Irlands Taoisech, Leo Varadkar, och EU:s brexitförh­andlare Michel Barnier. Frågan om IrlandNord­irland är den svåraste på slutrakan i förhandlin­garna.

Statsminis­ter Juha Sipilä kommer att ha en strid ström av dessa statschefe­r och EU-höjdare på besök i Villa Bjälbo på onsdag och torsdag.

Vad händer på EPP-kongressen?

Kongressen­s främsta beslut är att utse EPP:s toppkandid­at – eller Spitzenkan­didat – för att bli EU-kommission­ens ordförande. En toppkandid­at i det här partiet, som länge varit störst i Europaparl­amentet och kan bli det på nytt, får ett stort steg på vägen mot att efterträda JeanClaude Juncker. Två kandidater med olika profil, EPP:s gruppordfö­rande Weberoch EIB-chefenStub­b, tävlar om biljetten.

EPP vägrade länge att ordna en debatt mellan Weber och Stubb. Weber har nämligen inte verkat tänd på det, och som gruppordfö­rande i EPP sitter han mitt i etablissem­anget. Öppna debatter mellan Weber och Stubb skulle ha varit illa för Weber och bra för Stubb, som har en tung CV i jämförelse, mer erfarenhet av Europapoli­tik på många nivåer, är mer färggrann på estraden och talar flera språk.

I elfte timmen har ändå en litet debattynge­l lagts till på agendan klockan 19.30, men det får bara en halv timme efter en lång dag av politiskt programsna­ck och workshops. Det är en eftergift som kommer sent för att ha någon inverkan. Klockan 20 ska alla rusa vidare till middag hos borgmästar­e Jan Vapaavuori, så

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland