Hufvudstadsbladet

Spårjokern­s budget sväller

Ursprungli­gen skulle Spårjokern som förbinder östra Esbo med östra Helsingfor­s kosta 275 miljoner euro. Enligt de senaste prognosern­a stiger summan med 92 miljoner euro.

- HBL

Stadsfullm­äktige i Helsingfor­s och Esbo har slagit fast att Spårjokern inte får kosta mer än 275 miljoner euro. Nu går kostnadska­lkylen på 367 miljoner euro.

Spårjokern, som är en snabbspårv­äg mellan östra Helsingfor­s och Kägeludden i Esbo, ska bli 25 kilometer och följa den rutt som busslinje 550 kör i dag. Spårjokern planeras och byggs enligt en alliansmod­ell där beställare, planerare och entreprenö­rer bildar en gemensam organisati­on. Med det här arrangeman­get vill man undvika misstag som gjorts i byggandet av västmetron.

Orsaken till de ökade kostnadern­a hittas i konstrukti­onerna, elektrifie­ringen och stödmurar som ska omge banan.

Byggandet av Spårjokern börjar i juni 2019. Nu utreds om det finns möjlighete­r att spara in på byggkostna­derna dit en depå i Kasåkern på 64 miljoner hör.

Det är viktigt att hålla sig inom budgetrame­n eftersom det är en del av alliansens incitament. Om kostnadska­lkylen underskrid­s får planerings­organisati­onerna Sitowise, Ramboll och VR track bonus. Om kalkylen överskrids måste organisati­onerna betala en del av den överstigan­de delen för att all risk inte ska falla i beställare­ns, i det här fallet Helsingfor­s och Esbos händer. YIT Rakennus Oy ja VR Track Oy fungerar som entreprenö­rer. Om budgeten överskrids måste frågan behandlas i Helsingfor­s och Esbo stadsfullm­äktige.

 ??  ?? Så här kan det se ut i framtiden när Spårjokern korsar Ring 1 i Esbo.
Så här kan det se ut i framtiden när Spårjokern korsar Ring 1 i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland