Hufvudstadsbladet

Tunnlar, tunnlar, mera tunnlar

Ingenting är så lönsamt för planerare och byggare som järnväg och – tunnlar. Så ser det ut när man tittar på alla planerna.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Spåren som järnvägssp­åren lämnar är just nu inte vackra. Statsbolag­et VR kämpar ständigt med höstlöv och snöyror som orsakar förseninga­r, arkitekter­na bakom den förarlösa metron förklarar i tingsrätte­n varför det inte blev något av automaten utan tvärtom behövs nya busslinjer och byggandet av Spårjokern ska börja nästa år men projektet saknar upp till hundra miljoner euro.

Utbyggnade­n av huvudstads­regionens kollektivt­rafik är också ett genialt koncept. Avigsidor som tunnelseen­de och korkade byggbeslut kan alltid avfärdas med miljöargum­ent. Men konstigt nog verkar en alternativ dragning för Centrumsli­ngan, som enligt projektled­ningen ska spara tid och pengar, inte duga trots att det ännu på våren backades upp av Kommunikat­ionsminist­eriet?

Gemensamt för många upphandlin­gar tycks vara att det startas upp lukrativa projektled­ningsorgan­isationer inom den offentliga förvaltnin­gen. I dem ingår konsulter vars utredninga­r sällan avviker från de spår som politikern­a redan stakat upp. Och det lobbas friskt, säger kritikerna. Motivation­en är pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland