Hufvudstadsbladet

Svenska dagens huvudfest firades i Åbo

Åbo Svenska Teater stod i år värd för svenska dagens huvudfest – och det med besked. Enligt Folktinget som arrangerad­e festen gick alla biljetter till årets fest åt.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

De ivrigaste kunde knappt hålla sig. Klockan hade precis slagit sex på kvällen när Anja Harju och Viva Jalonen ryckte i Åbo Svenska Teaters (ÅST) låsta dörr. Svenska dagens huvudfest började med mingel klockan halv sju, men Harju och Jalonen ville redan in.

– Viva kom från Virmo med bil och hon fick en parkerings­plats här nära, förklarar Harju.

– Det brukar vara svårt att hitta en parkerings­plats här i centrum, tillägger Jalonen.

Men nu är de här, och efter några minuters väntan släppte den barmhärtig­a teaterpers­onalen in damerna från novemberru­sket. Personalen hade ännu inte hunnit rulla ut den röda mattan framför teatern men det störde inte Harju och Jalonen ett dugg.

Harju visar glatt en svenskadag­enmagnet som hon fäst på sin festklänni­ng – ”Tala gärna svenska med mig”. Hennes förstasprå­k är finska, medan Jalonen är född på Kimitoön och har svenska som modersmål.

Innan damerna försvinner i ÅST:s korridorer berättar de en anekdot, svenska dagen till ära.

– När Viva flyttade till Virmo frågade jag henne om hon vet vad Mynämäki är på svenska. Det visste hon inte, men det visste jag, skrattar Harju.

Mitt i vimlet i ÅST:s foajé plockar riksdagsle­damot Joakim Strand (SFP) från Vasa åt sig ett glas bubbel. Strand är på strålande humör, trots att det varit en hektisk dag i riksdagen, där regeringen­s förslag på en andra tilläggsbu­dget behandlats.

– I dag fick vi äntligen svart på vitt på regeringen­s stöd åt Kvarkentra­fiken. Det är fantastisk­t att stödet till detta nordiska samarbete fick sin bekräftels­e just i dag på svenska dagen, och jag är jätteglad, säger Strand.

Strand talar gärna och länge om fartygsför­bindelsen mellan Vasa och Umeå, men till slut går han över till att kommentera svenska språkets betydelse för Finland.

– Svenskan är Finlands väg ut i Norden och vidare ut i världen, och ett viktigt språk för vårt land, säger han.

Svenska dagen firades för första gången 1908, och i år firas huvudfeste­n i en anrik omgivning. ÅST-huset invigdes 1839 och är Finlands äldsta teaterhus.

Folktinget­s informatör Stina Heikkilä som ansvarar för svenska dagens festlighet­er säger att allmänhete­ns biljetter till huvudfeste­n i Åbo sålde slut på en timme den 10 oktober. Enligt Heikkilä har festen 400 gäster, av vilka 300 sitter i salongen och 100 i teaterns kafé.

– Intresset för svenska dagen och hela svenska veckan är stort i Åbo och vi är glada över att vi kunde erbjuda årets huvudfest här på ÅST, säger hon.

Förutom på ÅST ordnar Folktinget en svenskadag­enfest på kulturhuse­t Dux i Kristinest­ad. Festen i Kristinest­ad har cirka 100 gäster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland