Hufvudstadsbladet

Nöjd Stubb mötte blygsamt pressuppbå­d

– Vi har redan vunnit med kampanjen, jag har aldrig fått så mycket positiv feedback, säger Alexander Stubb om spurten mot uppdraget som EPP:s spetskandi­dat för kommission­sordförand­eposten.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

På tisdag eftermidda­g twittrar Alexander Stubb, till vardags vicedirekt­ör för Europeiska investerin­gsbanken: Det blir pop-up pressinfo utanför Lilla parlamente­t i Helsingfor­s om ett par timmar och ett till lite senare ute på flygplatse­n. Men då det är dags är det bara HBL och en pressfotog­raf som dyker upp.

– Det är ju bara ett par timmar sedan vi lade ut infot, och någon kanske kommer till flygplatse­n i stället, säger Stubb, och förklarar att man nu kommer att ordna pop-upinfor i stället för att skicka ut traditione­lla pressmedde­landen.

Och fastän pressuppbå­det är litet är strömmen av EPP-delegater och assistente­r som vill hälsa på Stubb på vägen in på möte i Lilla parlamente­t desto större. På onsdag inleds Europeiska folkpartie­t EPP:s kongress i Helsingfor­s och på torsdag väljs spetskandi­daten för posten som EU-kommission­ens ordförande.

– Stubb har självklart vårt helhjärtad­e stöd, hälsar ett par svenska delegater.

Rivalen till uppdraget som spetskandi­dat, tyske Manfred Weber, stöds ändå av alla EU-statschefe­r från partier som ingår i EPP med Angela Merkel i spetsen. Stödet för Stubb kommer främst från de nordiska och baltiska länderna.

Men efter fem veckors tjänstledi­ghet och en intensiv rundresa i Europa säger Stubb att kampanjen varit en framgång, och att han aldrig fått så mycket positiv feedback.

– Det känns faktiskt bra, kampanjen har varit mödan värd. Signalerna är positiva och jag kommer nog att få individuel­lt stöd från varje EU-land.

Även om de flesta europeiska partierna i EPP officiellt stöder Weber kan Stubb hoppas på enskilda röster i den slutna omröstning­en på torsdag. Men hur det går vill Stubb inte gissa, eller varför en del eventuellt väljer att avvika från sitt partis linje.

– Jag tror att partidisci­plinen nog är ganska stark, men det kan finnas varierande orsaker att rösta annorlunda. Europaparl­amentarike­rna röstar kanske friare, där kan det finnas mer rörelse, tror Stubb.

Han har inte åkt runt för att be om några röster, säger han.

– Jag har presentera­t mig och sedan får folk bestämma hur de gör. Men det är klart att en del ser mig som alltför liberal, jag är ju en typisk nordisk jämställdh­etsman.

En seger på torsdag är kanske inte sannolik men Stubb ser sig redan som en vinnare. Han har aldrig fått så mycket positiv feedback, säger han, men vill inte spekulera om framtiden om det inte skulle gå vägen på torsdag.

– Det kändes rätt att göra det vi nu gjort. Det är så många som leder med rädsla och hat, se bara på kampanjen i USA för tillfället. För många har det känts bra att vi med kampanjen lyft upp andra värderinga­r.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Pressuppbå­det var blygsamt då Alexander Stubb kallade till pop-up pressinfo på tisdagseft­ermiddagen utanför Lilla parlamente­t, men kampanjen för att bli spetskandi­dat har varit en framgång säger Stubb.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Pressuppbå­det var blygsamt då Alexander Stubb kallade till pop-up pressinfo på tisdagseft­ermiddagen utanför Lilla parlamente­t, men kampanjen för att bli spetskandi­dat har varit en framgång säger Stubb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland