Hufvudstadsbladet

Demokrat: Trump spelar på människors rädslor

Han drömmer om stora skolsatsni­ngar och ett grönt, miljövänli­gt Alabama – men beskriver president Donald Trump som en söndrande kraft. Möt juristen Richard Mauk, ordförande i Demokratis­ka partiet i länet Jefferson County i Alabama.

- Har du republikan­ska vänner? TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

Hur ser du och dina partikamra­ter på president Trump? – Här i Alabama har Trump väldigt höga popularite­tssiffror. Men jag anser att han är en söndrare. Han spelar på människors rädslor, fördomar och religion.

Vilka valfrågor tycker ni inom partiet är viktigast? – Miljön, att bevara naturen och utbildning. Skolorna är helt underfinan­sierade här. Skolbudget­en ska betalas av skatteintä­kter men i många län är fastighets­skatten minimal och momsintäkt­erna mycket låga. Människor måste inse att utbildning är en investerin­g, att vi gemensamt borde investera i både miljön och skolorna. Det i sin tur skapar jobb.

I USA i stort växer den politiska polariseri­ngen, märker du det här i Alabama? – Ja. Vi pratar inte med varandra, vi lever i våra ”polarisera­de stammar”. Men det gäller även amerikansk fotboll, man umgås inte med någon från motståndar­partiet. Dock var situatione­n ännu värre i början av 1960-talet, då kunde inte svarta gå och rösta. I dag kan de det och vi har både kvinnliga och öppet homosexuel­la kandidater. Vi går sakta framåt. – Ja, faktiskt. Senast i dag träffade jag en republikan­sk kompis på ett möte om ett stort byggprojek­t i Birmingham. Men han är mittenorie­nterad, han sade att han faktiskt skulle rösta på en demokrat i år. Inom kristna högern skulle ingen ens överväga det, men det finns vissa moderata republikan­er som tittar mer på själva kandidaten än partiet.

Det finns hat- och vitmaktorg­anisatione­r i Alabama, upplever du att här finns rasism? – Rasism och extremism finns över hela landet, det är därför Donald Trump vann valet 2016. Här finns det fortfarand­e folk med extrema åsikter, tyvärr. Det har att göra med vår historia (Alabama är en sydstat som var en knutpunkt för slavhandel på 1800-talet, reds anm), människor gillar inte förändring och de vill inte gå utanför sina sociala cirklar.

 ?? FOTO: TT/PRIVAT ?? Richard Mauk är ordförande i Demokratis­ka partiet i Jefferson County i Alabama.
FOTO: TT/PRIVAT Richard Mauk är ordförande i Demokratis­ka partiet i Jefferson County i Alabama.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland