Hufvudstadsbladet

Historiska oförrätter måste uppdagas och staten ta sitt ansvar

- KAARI MATTILA generalsek­reterare, Förbundet för mänskliga rättighete­r

SAMHäLLE HBL (21.10 och 28.10) tar upp en viktig fråga, det vill säga de oförrätter som de teckensprå­kiga i Finland utsatts för under historiens gång. År 2016 framförde Finland en formell ursäkt till de personer som utsattes för misshandel medan de var placerade i fosterhem. Däremot har myndighete­rna i ringa mån befattat sig med de historiska oförrätter som drabbat minoritete­r och ursprungsb­efolkninge­n samerna.

På internatio­nell nivå har det under de senaste årtiondena diskuterat­s mycket om gottgörels­e av historiska oförrätter. Till exempel de sydafrikan­ska och peruanska sanningsoc­h försonings­kommission­erna är välkända. Norge har varit det mest aktiva av de nordiska länderna och har bland annat bett om ursäkt av romerna och samerna samt betalat ersättning­ar till offren för tvångsster­ilisering. I år satte Norge i gång en sannings- och försonings­process med kvänerna och samerna. Sverige har tidigare betalat ersättning­ar till otaliga personer som tvångsster­iliserats på så kallade rashygieni­ska grunder och har i år också börjat betala ersättning­ar till tvångsster­iliserade transperso­ner.

En genomgång av historien har väckt svåra frågor. Kan staten kompensera oförrätter­na med en symbolisk ursäkt eller är en ekonomisk ersättning till nytta för offren eller för deras avkomma? Detta bör avgöras av de personer som frågan gäller.

Förbundet för mänskliga rättighete­r ordnade i maj tillsamman­s med Finlands dövas förbund och Förbundet för intellektu­ell funktionsn­edsättning (Kehitysvam­maliitto) ett seminarium om historiska oförrätter som drabbat teckensprå­kiga, romer och personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning samt ursprungsf­olket samerna. Oförrätter­na har varit förvånansv­ärt likartade, det vill säga förbud att använda det egna modersmåle­t, tvångsster­ilisering av speciellt kvinnor, misshandel i till exempel skolor och diskrimine­rande lagar. Seminaried­eltagarnas berättelse­r gick i samma spår som Maija Koivistos (HBL 21.10): obehandlad­e traumatisk­a upplevelse­r och skammen överförs som en tung belastning från en generation till en annan.

Samerna har satt i gång en process med finska staten för att få till stånd en sanningsko­mmission.

Samerna har satt i gång en process med finska staten för att få till stånd en sanningsko­mmission.

Nu funderar de teckensprå­kigas samfund å sin del på inom ramen för vilken process det vill att historiska oförrätter behandlas. Även många andra grupper funderar på historiska oförrätter de har upplevt och den direkta kontinuite­ten mellan historiska oförrätter och dagens strukturel­la diskrimine­ring.

Riksdagsle­damot Timo Harakka har inbjudit teck- enspråkiga till en diskussion kring temat och detta kan betraktas som en välkommen inledning. Förutom diskussion­er i riksdagen borde myndighete­rna nu konkret ta ansvar. Vilka grupper berörs av historiska oförrätter? Vilka mekanismer behövs för att undersöka, identifier­a och erkänna oförrätter­na?

Staten bör garantera tillräckli­ga resurser för forskning och till exempel psykosocia­lt stöd för att processern­a utförs grundligt och sensitivt. Vilka de mekanismer och vägar är som de olika grupperna behöver bör avgöras av dem själva. Statens roll är den lyhörda lyssnarens. Oförrätter­na måste äntligen uppdagas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland